01/08/16 10:06
(http://www.dnevnik.bg/)

Орбан: Шенген трябва да приеме България и да издигне нова ограда по границите


Европейският съюз трябва да създаде нова ограда на границата на Гърция, тъй като споразумението с Турция няма да бъде достатъчно, за да спре стотиците хиляди имигранти, които идват в Европа, заяви в петък унгарският премиер Виктор Орбан, предаде "Ройтерс".

Той каза, че България трябва да бъде приета в Шенген, а на Македония трябва да се дава финансова подкрепа и друга помощ, така че може да подсили отбраната си.

Орбан се радва на широка подкрепа в Унгария със своята твърда позиция по отношение на миграцията. Неговото правителство постави огради по южната граница на страната, за да се предпази от мигрантите и лица, търсещи убежище, които бягат от войната и бедността в Близкия изток и Азия.

Бариерите първоначално привличаха критики от страна на партньорите от Европейския съюз, но няколко страни, като Словения и Австрия също поставиха бариери. Други наложиха проверки в рамките на безвизовата зона на Шенген, за да се справят с потока.

Орбан заяви, че Германия, която посрещна един милион имигранти през миналата година, наскоро е възприела "здравия разум", за да забави пристигащите. Но според Орбан нищо по-малко от пълното спиране на потока няма да реши проблема.

"Мисля, че следващата линия на отбраната е, че трябва да се изградят огради на северната граница на Гърция", каза Орбан пред общественото радио.

"Аз не мисля, че сделката с Турция ще бъде достатъчна само по себе си", каза Орбан.

През октомври ЕС предложи на Турция 3 млрд. евро, перспективата за по-лесно издаване на визи за пътуване и подновени преговори за присъединяването на Турция към блока в замяна на помощта й за спирането на потока пристигащи.

"Хубаво е, че (Турция) е обещала защитна линия, но ние трябва да изградим наша собствена, с наши ресурси, за да се спре, не да се забави, но да се спре миграцията", каза той.

Орбан заяви, че ще наложи вето на всички възможни санкции на Европейския съюз срещу Полша, силен регионален съюзник, след неотдавнашната среща с ръководителя на управляващата партия в Полша.

"Европейският съюз не трябва да си мисли за прилагане на каквато и да е санкции срещу Полша, защото това ще изисква пълно единодушие и Унгария никога няма да подкрепи каквито и да е санкции срещу Полша", каза Орбан в петък.

Орбан се срещна Ярослав Качински, лидер на управляващата в Полша в партия, в сряда в очевиден опит да засили нововъзникващата евроскептична ос в Централна Европа.

Полша е заплашена със санкции от ЕС заради приетия наскоро медиен закон, който постава държавните медии под прекия контрол на правителството.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване