01/08/16 21:40
(http://pik.bg)

Прогноза: Виното и ракията ще поскъпнат, ледът съсипва лози и дървета

Прогноза: Виното и ракията ще поскъпнат, ледът съсипва лози и дървета

Виното и ракията през тази година във Врачанско вероятно ще станат по-скъпи. Причина е ледът, който скова Северозапада през последните два дни. Във вилната зона на Враца хората разказват, че се кършат цели дървета. Натежалите клони на оцелелите овошки също не издържат.

Врачанинът Валери Нинов разказа как чува нощем пукането на счупените клони в двора на вилата си. Според него, ако до ден-два не завее южнякът плодните пъпки няма да издържат на студа. Същото важи и за лозята, съобщава "Конкурент". Георги Младенов не смята, че ще бъдат поразени целите растения и напролет стопаните ще могат да ги спасят като извършат по-щателна резитба. Въпреки това обаче богата реколта не може да се очаква, защото ще се наложи да бъдат изрязани голяма част от плододаващите бутони.

„Всичко е паднало на земята. През тая високосна година нищо няма да роди. Нито ще е лозе, нито ще е овошка“, тюхка се Валери Нинов. Така според лозари и овощари суровината за производство на традиционните местни вина и ракии ще се окаже малко и ще стане по-скъпа, а това ще вдигне и цената на крайния продукт.

Агрономите от Враца също прогнозират, че по-застрашени от измръзване са лозите. Те са категорични, че реална щета са и счупените клони, но успокояват, че все още няма опасност за реколтата. Според тях овошките няма да измръзнат, ако няма продължително падане на температурите до – 15 градуса по целзий. В момента пъпките по овошките са в зимен покой и нямат развитие, а и температурите се около нулата.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване