01/08/16 13:25
(http://www.dnevnik.bg/)

Шефът на НСО не каза какво се е случило с охраната на Лютви Местан


В интервю за БНТ шефът на Националната служба за охрана (НСО) генерал-лейтенант Ангел Антонов не даде никаква информация какво точно се е случило с охраната на Лютви Местан и дали тя е била свалена.

Антонов заяви, че НСО "не изпълнява политически поръчки, нито участва в политически решения на отделни партии и движения" и че всички действия по назначаването или свалянето на охраната на дадено лице се извършват по процедурите в Закона за НСО.

"Не мога да се ангажирам с коментар, но фактите са следните. Господин Лютви Местан е народен представител от 43-ото Народно събрание. Като такъв той е правоимащо лице и ползва охрана с решение на комисия, определена съгласно Закона за НСО", каза той, запитан за конкретния случай.

На пресконференция в четвъртък Местан обяви, че 22 декември, след 19 ч. му е било съобщено, че охраната му от НСО е изцяло свалена. Заради притеснения за собствената си сигурност Местан търси президента Росен Плевнелиев, на чието подчинение се намира НСО, за да го попита за охраната. Президентът е заявил, че не е знаел за решението.

В петък бившият началник на кабинета на президента и настоящ министър на правосъдието Екатерина Захариева заяви, че няма практика президентът да бъде уведомяван кога е сваляна охраната на дадено лице и той е нямало как да знае за случилото се.

По-рано полковник Николай Марков, бивш служител на НСО, заяви, че решението за свалянето на охраната на Лютви Местан е взето от министър-председателя Бойко Борисов.

"Решенията за поставяне и сваляне на охраната се взимат от комисия в състав: главен секретар на МВР, председател на ДАНС и началникът на НСО. Всички решения се взимат от комисията, а когато е необходимо се призовават да участват в комисията и вземането на решенията Служба "Военна информация" и Националната разузнавателна служба. Всички решения са дълбоко аргументирани", заяви генерал Антонов.

Антонов добави, че президентът не участва пряко и не се меси в работата на комисията. "Президентът има отношение към службата като главнокомандващ и президент на Републиката, и тази служба е ситуирана към Президентството. Що се отнася до оперативното управление на службата, тя е изцяло под ръководството на началника на НСО."

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване