01/09/16 11:17
(http://www.klassa.bg/)

NASA открива служба за защита на Земята от астероиди

 Американската Национална космическа агенция (NASA) предприема важна стъпка за осъществяване на координация на ответните действия срещу застрашаващи Земята небесни обекти както между институциите в САЩ, така и на междуправителствено ниво, пише Space. Агенцията обяви създаването на Служба за координация на планетарната отбрана. Линдли Джонсън, директорът на съществуващата в момента програма за близки до Земята обекти, ще поеме ръководството на новосъздадената служба. Седалището й ще бъде в дивизията за планетарни науки на NASA във федералната столица Вашингтон. 
До момента са засечени над 13500 близки до Земята обекти с различни размери, като повече от 95 процента от тях са открити след началото на финансирани от NASA проучвания през 1998 година. Едно от последните такива събития, които някои експерти нарекоха събуждащо обаждане???, беше челябинската метеорна експлозия в Русия през 2013 година. Инцидентът насочи вниманието към потенциалните опасности от прелитащи в близост до планетата небесни обекти. 
Дългосрочните цели на NASA включват разработване на методи и технологии за отклоняване и пренасочване на обекти, които биха се сблъскали със Земята. Наскоро приетият федерален бюджет за 2016 година предвижда 50 милиона долара за наблюдения и планетарна отбрана. Сумата се е увеличила десетократно по време на управлението на администрацията на президента Барак Обама. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване