01/09/16 19:20
(http://pik.bg)

В Бургас извършват проверки на снегопочистването на републиканската пътна мрежа

В Бургас извършват проверки на снегопочистването на републиканската пътна мрежа

Областна администрация – Бургас извършва проверки на снегопочистването на републиканската пътна мрежа. Това каза Вълчо Чолаков, областен управител, цитиран от "Фокус". „Ако някъде фирма не е изпълнила задължението си, ще бъде наложена санкция”, категоричен бе той.

По неговите думи, областна администрация е координатор на дейностите на отделните държавни органи, които сключват договори с почистващи фирми. „Областна администрация не сключва договори и не търси директно отговорност на тези фирми”, допълни той.

„По отношение на републиканската пътна мрежа, за която областният управител следи и координира управлението и поддръжката, имам информация от Агенция „Пътна инфраструктура”, че фирмите са изпълнили навреме своите задължения. Имаме сигнали от граждани за отделни места, напр. участъка на Карнобат от АМ „Тракия”, за който има твърдение, че не е извършено качествено почистването, и ние извършваме проверка на това почистване”, обясни областният управител.

По данни на АПИ за два дни са използвани около 670 т сол, 750 т пясък и 6 т луга за почистване на републиканска пътна мрежа. 96 машини са работили първите два дни, третия ден – 52. Отделно 6 машини са контролирали тяхното изпълнение. „Моите наблюдения за Бургас и по данни, предоставени от граждани, за града не е било добре извършено почистването. От кмета на града Димитър Николов чухме, че ще санкционира фирмата, която е извършила почистването на града, тъй като не е започнала своевременно чистене на улиците и засипване с инертни материали против обледяване”, допълни Чолаков.

По неговите думи, всяка година през октомври се провеждат срещи с отговорните институции относно зимното почистване. „На тези срещи напомняме и настояваме за готовността на фирмите за предстоящия зимен сезон. Проверено е наличието на техника, проверяваме нейната изправност и наличието на инертни материали, сключени договори. Дали за периода, в който общината няма сключен договор, е подсигурила почистването. И миналата, и тази година всички декларираха своята готовност и при извършените проверки установихме, чрез съответните компетентни органи, наличието на техническа готовност за извършване на почистването”, допълни Чолаков.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване