01/09/16 11:11
(http://www.klassa.bg/)

Германски учени конструират робот за засичане на бомби в куфари

 Най-доброто разстояние между човек и бомба е “възможно най-далече”, пише Popular Science. Специализираните части за обезвреждане на бомби обаче не винаги могат да изберат тази възможност, тъй като работата им ги излага на опасност, за да бъдат защитени останалите. Не е изненада, че обезвреждането на бомби е една от областите на най-интензивно внедряване на роботи, които са в състояние да свършат работата на хората със значително по-малко трагични последствия при неуспех. За да подобрят роботите за засичане и обезвреждане на експлозиви, учени от Института “Фрауенхофер” в Германия са направили сензор за триизмерно сканиране на подозрителен багаж.
Устройството се състои от скенер с милиметрови вълни, дигитална камера с висока резолюция и система за тризмерно наблюдение на заобикалящата среда. Компонентите са събрани в кутия и монтирани върху роботизирана платформа. Специалистите по обезвреждане на бомби контролират робота от безопасно разстояние. 3D сензорите на машината заснемат мястопрестъплението в три измерения, а дигиталната камера осигурява изображения с висока резолюция, които по-късно могат да послужат като доказателствен материал. В същото време сензорът с милиметрови вълни сканира подозрителния пакет и генерира изображения на вътрешността му. Вграден компютър събира данните и ги изпраща към експертите.
След като роботът сканира куфара, специалистите могат да проучат съдържанието му и да решат дали трябва да бъде унищожен. Информацията е полезна както за действителния процес на обезвреждане, така и за проследяването на извършителите.
Германските изследователи очакват, че новият сензор ще бъде на разположение на специалистите по обезвреждане на експлозиви през 2019 година.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване