01/09/16 11:19
(http://www.klassa.bg/)

Глобална мрежа от телескопи ще заснеме изображения на черни дупки

 Телескопът за хоризонт на събитията (EHT), който ще заснеме някои от най-качествените изображения на черни дупки, разширява глобалната си мрежа от инструменти, пише Space. През 2018 година той ще се превърне в обсерватория, използваща мощността на девет телескопа, намиращи се на различни места по света, включително в Чили, Аризона, Хавай, Антарктика и Гренландия. Инструментите ще работят заедно, за да генерират снимки с резолюция по-висока, от тази, която могат да постигнат поединично. Обектът на наблюденията ще бъдат черни дупки - учените се надяват да видят материята, движеща се около тъмните чудовища, както и сенките на самите черни дупки.
В миналото и други телескопи са проучвали черни дупки, но целта на проекта EHT е да се направят изображения, които надминават качеството на предишните снимки. Разполагайки с тази информация, изследователите биха могли да видят зоната около черна дупка - място, където гравитационното притегляне е толкова силно, че започват да се случват странни неща. От центъра на черната дупка, наречена M87, например, излиза масивна, тясна струя от материя с приблизителна дължина 5000 светлинни години. За разлика от това, черната дупка в сърцето на Млечния път - Стрелец А*, няма струи, а материята наоколо е съвсем оскъдна. В галактики, познати като активни галактически ядра, черните дупки завъртат огромни облаци от материя около себе си и излъчват повече светлина от целия Млечен път. На какво се дължат тези драстични разлики? Учените се надяват да намерят отговор на този въпрос с помощта на ЕНТ. Изследователите възнамеряват да тестват и Общата теория на относителността на Алберт Айнщайн. 
В момента в мрежата на ЕНТ има шест телескопа, които вече събират данни. В началото на 2015 година беше свързана обсерватория на Южния полюс. През 2017 година ще се присъедини ALMA, който ще увеличи чувствителността десетократно, а през 2018 година в групата ще се включи допълнителен телескоп от Гренландия. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване