01/09/16 19:10
(http://www.klassa.bg/)

Десетте акции на 2016 г.

Изминалата 2015 г. може и да блести с най-високия растеж на българската икономика от началото на кризата, но инвеститорите на фондовата борса вместо оживление получиха първи спад на индексите от 2011 г. насам. Имаше месеци, в които оборотът трудно стигаше 10 млн. лв. през едва 3-4 хил. сделки. Малките инвеститори продължаваха да избират да държат парите си на депозити с доходност под нищожния 1%, вместо да споделят успеха на компании, които удвояват печалбите, разширяват пазарите и инвестират в бъдещето си. И те не купуваха акции не толкова заради липсата на бизнеси, в които да повярват, а защото за пореден път виждаха с очите си как слабият регулатор и популистки настроените и податливи на лобистки интереси управници съсипват онова, което предприемчивостта създава.

Въпреки това в началото на 2016 г. българският капиталов пазар има да каже на инвеститорите две добри новини. Първата е, че него все още го има и е реална алтернатива за хората със свободни средства. А втората е, че с поевтиняването на акциите от миналата година възможностите за навлизане на пазара изглеждат даже още по-добри. Така поне звучат прогнозите на експертите, следящи какво се случва на Българската фондова борса (БФБ), които се включиха в традиционната анкетна „Капитал“ за най-перспективните инвестиции на пазара.

Непосилната лекота на тишината

Ако питате анализаторите, ще ви кажат, че има предпоставки за съживяване на интереса към борсата, които произтичат не само от икономическата стабилност и ниските лихви по депозитите, но се подхранват и от впечатляващите резултати, които постигат някои компании. За всички глобалната финансова криза отпреди седем години бе съкрушителна, със срив на приходите, загуба на клиенти, трудности в обслужването на кредити и облигационни заеми. Някои обаче се оказаха жилави и освен че оцеляха, успяха да се разраснат. Те бяха тези, които помогнаха на инвеститорите да преглътнат загубите и да се престрашат отново да вложат пари на борсата. Плахият тренд на възстановяване вървеше до април 2014 г., когато водещият индекс SOFIX достигна до връх от 625 пункта. Фалитът на Корпоративна търговска банка (КТБ) секна устрема и така в края на миналата година пазарът е с около 30% под средносрочния си връх. За това без съмнение спомогна и безумното нововъведение да се налагат глоби на компаниите, притежаващи земеделска земя, ако в тях влязат като собственици неевропейци или офшорки. Въпреки че публичните дружества бяха изключени от списъка за глобяване, инвеститорите направиха своите изводи.

„Крайният песимизъм сред борсовите играчи предполага, че който е искал да продава, вече го е направил, така че обръщането на негативния тренд ще бъде на дневен ред през 2016 г.“, смята Владимир Малчев, управител на „Бул тренд брокеридж“. Той прогнозира, че при все по-намаляващо предлагане на пазара е на път да започне „едно достатъчно отчетливо повишение на цените“. „А когато това започне да се случва, част от нисколихвените банкови депозити ще започнат да се трансформират в борсови инвестиции, което допълнително ще налее живителни сили на нов възходящ тренд“, позитивен е Малчев.

По-резервирано е мнението и на Георги Георгиев, портфолио мениджър на „Карол капитал мениджмънт“, който смята, че пазарните участници са уморени да гонят постоянно дъна. „Немалка част от тях са изместили фокуса си от БФБ, липсва интерес и от чуждестранни играчи“, коментира експертът, който също обръща внимание, че „интензитетът на натиск от продавачи на тези нива, също вече не е голям“. „Може би отчаянието е достигнало близки нива до тези от лятото на 2012 г., когато след като падна с 37.5% за година и половина, пазарът намери дъно. Дали може да се търси подобна аналогия и сега? Най-логично изглежда да видим една консолидация, която да се развие през годината в рамките на -5%/+10% от сегашните нива“, разсъждава Георгиев. Съпоставено с възвращаемостта от други инвестиционни възможности, това не изглежда чак толкова черно.

Без да забравяме, че борсовите специалисти „живеят“ от пазара и имат интерес да поддържат изкусителна представата за него, не може да се подмине фактът, че има компании, чиито акции се търгуват под нивата, които математиката определя за фундаментални. Или че понякога разпродажбите отварят атрактивни възможности за покупки и постигане на по-висока доходност, отколкото ако си купил, когато пазарът е скъп. Затова и звучат автентично коментарите за потенциал, който стои на борсата и чака някой да отиде и да го вземе.

„Българската фондова борса ще остане нишов пазар в периферията или най-често извън инвестиционните стратегии, но дори и при тези резерви на БФБ има акции, които имат потенциал да реализират доста добра доходност за акционерите си“, е мнението на Надежда Дафинкчиева от ПФБК, която подкрепя тезата с исторически ниските пазарни коефициенти, на които се търгуват тези книжа в момента. Екипът на компанията прогнозира, че през следващата година цените на тези акции, които пострадаха от свиването на оборотите на борсата и пасивността на купувачите, ще се възстановят до нива, съответстващи на техния фундамент. Гено Тонев, портфолио мениджър на пловдивския посредник „Юг маркет“, има подобно наблюдение: „Не виждам смисъл от масирано закриване на позиции в опит да се купи по-евтино след време. Добре балансиран портфейл с акцент върху дивидентни компании би могъл да се представи по-добре от индексите през 2016 г. Фундаментът зад много от публичните дружества е достатъчно силен, за да предотврати разпродажби на всяка цена. Стратегически погледнато, евентуални пазарни сътресения би могло да се използват за акумулиране на нови количества акции, особено на фона на продължаващия вече 20 месеца „мечи пазар“ за борсовите индекси“, обобщава Тонев.

Трудната десетка

 

photo_verybig_99013

 

Подценени акции, компании от сектори, които са атрактивни за сливания и придобивания, и дружества от експортни сектори са традиционно препоръчвани от анализаторите като подходяща инвестиция. И отдавна сред фаворитите им за покупки на предни позиции не бяха попадали имотни бизнеси или банки. Точно това е изненадата, която поднасят анализаторите в традиционното годишно допитване кои са най-перспективните десет акции. Според експертите през 2016 г. сред тях са „Фонд за недвижими имоти България“ и Първа инвестиционна банка (ПИБ), въпреки че раздвижването на имотния пазар е едва забележимо, а банковият сектор го чакат тежки стрес тестове. А най-предпочитаната акция от анализаторите е тази на „Софарма“, която детронира от първата позиция миналогодишния победител „Трейс груп холд“.

Производителят на лекарства постига своеобразен рекорд, като за четвърти път в историята на класацията става фаворит на професионалните инвеститори въпреки проблемите, които има с пазарите в Русия и Украйна. Те продължават повече от година и половина и инвеститорите вече отреагираха, което притисна борсовите котировки до нива, значително под фундаменталните за компанията, което я прави подценена. Според Надежда Дафинкчиева от ПФБК занижените експортни резултати (най-вече поради девалвацията на украинската гривна) не обосновават спада в цената на акциите. Тя обръща внимание и върху това, че М&А активността в сектора на глобално ниво е висока, което увеличава шансовете дружеството да попадне под радара на големите компании. Владислав Панев, председател на Съвета на директорите на „Скай управление на активи“ се включва с наблюдението, че сега цените на акциите на „Софарма“ са изгодни спрямо аналозите в региона. „Очаквам оттласкване от дъното на продажбите в Източна Европа след либерализацията на търговията с някои от страните там“ е прогнозата на експерта. Търговското дружество „Софарма трейдинг“ също намира място в номинациите заради подобряващите се финансови резултати, а други фармацевтични акции, за които има гласове в тазгодишното допитване сред пазарните анализатори, са „Биовет“ и „Унифарм“. Причината е, че инвестициите в капацитет и технологии вече дават резултати за дружеството от Пещера, освен това зреят очаквания за подобрение на продажбите му отвъд океана. „Смятам, че силният период на долара е вече в историята и затова очаквам оперативните резултати на дружеството да бъдат значително по-добри“, обяснява Гено Тонев от „Юг маркет“. Инвестиционният консултант от „Бета корп“ Тихомир Каунджиев пък номинира „Унифарм“, защото очаква да има процедура на вливане в структурата на мажоритарния й собственик „Софарма“.

Любопитни са аргументите зад номинацията на „Фонд за недвижими имоти България“. „Раздвижването на пазара на офис площи и рефокусирането на фонда в този сегмент ще са сред двигателите на акцията през новата година. Ако компанията успее бързо да напълни новата офис сграда, която строи, 2016 г. може да се окаже годината на BREF“, смята Татяна Пунчева-Василева, ръководител „Анализи“ в „Елана трейдинг“. Според Владимир Малчев от „Бул тренд брокеридж“ акцията е оценена твърде консервативно от пазара с оглед на потенциала на активите и подобрените перспективи пред имотния пазар. Участието й в групата на акциите, носещи дивидентна доходност, е също важен фактор, върху който акцентира Георги Георгиев от „Карол капитал мениджмънт“, който не пропуска да наблегне също и на добрата ликвидност на акцията, големия брой акционери, както и на добрата работа на мениджмънта.

В портфейла мечта за 2016 г. на девето място анализаторите на капиталовия пазар подредиха акцията на ПИБ. Причината според Петко Вълков, изпълнителен директор на „Конкорд асет мениджмънт“, е в интригата с предстоящите стрес тестове, които накараха банките да предприемат болезнени за тях мерки. „Предстои да видим дали най-накрая банката ще успее да понижи загубите си от лошите кредити“, отбелязва Вълков, а Владимир Малчев от „Бул тренд брокеридж“ допълва: „Банковият сектор вече излиза от кризата, а ПИБ има значителен потенциал за печалби, след като премине през етапа на преструктуриране след ликвидната криза от 2014 г.“ Гено Тонев от „Юг маркет“ припомня, че предстои изплащането на остатъка от държавната ликвидна подкрепа, което би могло да развърже ръцете на мениджмънта за действия, които да подобрят краткосрочно рентабилността на банката.

Сред десетте акции на годината анализаторите включват и пловдивския „Юрий Гагарин“, който произвежда консумативи за цигарената промишленост. В края на миналата година депутатът от ДПС Делян Пеевски официално стана съсобственик в компанията, а мненията са събрани и преди обявения от дружеството заем от 10 млн. лв. от ПИБ за нови инвестиции в оборудване. Според експертите периодът на забавено развитие заради законодателния натиск и промените в собствеността е отминал и дружеството вече в обичайните си стандарти на финансово развитие. Завръщането в структурата на „Булгартабак холдинг“ предполага още по-добри финансови резултати и потенциално разпределяне на дивидент, подобно на другите компании от холдинга. За портфолио мениджъра на „ОББ асет мениджмънт“ Бончо Иванов няколко неща са сигурни при тази акция: „От фундаментална гледна точка дружеството най-вероятно ще поддържа работен режим близко до 24/7 и през 2016 г., ще въведе в експлоатация нови машини, ще пусне спрени такива поради законови пречки и ако „желае“ ще спечели положителните настроения на инвеститорите с добре познати „публични“ похвати“.

Оптимизъм с едно наум

Традиционните участници в селекцията като „Монбат“, „Стара планина холд“ и „Адванс терафонд“ продължават да са в десетката на най-предпочитаните акции, а анализаторите единодушно отчитат като техни достойнства добрия мениджмънт и коректното отношение към миноритарните акционери. Като представители на експортния сектор на борсата те печелят гласове и заради добрите възможности на международните пазари, където се намират основните им клиенти.

„Компаниите, които работят за износ, особено за долари, ще имат добра година“, е прогнозата на Светослава Митишева, брокер в „Булброкърс“. „Очаквам през годината Европа да бъде във фокуса на международните инвеститори и това косвено да се отрази положително и върху българския капиталов пазар“, добавя Петко Вълков от „Конкорд асет мениджмънт“. Анализаторите акцентират и върху положителните ефекти, които евтиният петрол и динамиката в цените на суровините могат да имат върху представянето на българските производители. Въпреки всичко това те съветват инвеститорите да не забравят, че политическият риск в България стои над всичко и остава неизменно висок, особено след като се видя, че „всяка глупост може да стане гласуван закон за по-малко от 24 часа“.

 

Методология

В анкетата се включиха 11 участници*. Tе посочиха десет акции и ги класираха според очакванията си доколко ще представляват добра инвестиция през следващата година – колкото повече точки, толкова по-перспективно е дружеството според съответния анализатор. Акцията, класирана на първо място, получава 10 точки, за второ място – 9, и така до 1 за последното, десето, място. Анализаторите посочиха общо 42 дружества, като обясниха защо са предпочели всяко от тях. В таблицата акциите са класирани по брой точки. За допълнителна обективност е въведен още един критерий – колко от анкетираните са включили съответната компания в класациите си. Така дори и с по-малко точки една компания може да е перспективна, ако е в полезрението на повече пазарни участници. За 10-те водещи акции публикуваме и част от коментарите на анализаторите**.

*В анкетата участваха представители на: „Алфа асет мениджмънт“, „Бетакорп“, „Бултренд брокеридж“, „Елана трейдинг“, „Карол капитал мениджмънт“, „Конкорд асет мениджмънт“, Първа финансова брокерска къща, „Скай управление на активи“, „София интернешънъл секюритиз“, „ОББ асет мениджмънт“ и „Юг маркет“.

**Класацията отразява настроенията и очакванията на анкетираните брокери, анализатори и портфолио мениджъри. Тя се основава на прогнози, за които няма сигурност, че ще се сбъднат, и не претендира за точност и изчерпателност. Класацията и материалът към нея имат изцяло аналитичен характер и не представляват предложение за покупка или продажба на ценни книжа. Участниците в анкетата може да притежават акции или да управляват портфейли на клиенти, включващи акции на някои от посочените от тях или от други участници дружества. Служители на „Икономедиа“, издател на „Капитал“, също може да притежават акции в някои от посочените дружества

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване