01/09/16 17:42
(http://pik.bg)

Прибраха спешно 4 варненчета в приют, нямало кой да се грижи за тях

Прибраха спешно 4 варненчета в приют, нямало кой да се грижи за тях

4 деца от едно семейство са били настанени по спешност в приюта „Гаврош" във Варна през декември заради липса на родителска грижа. Това съобщи за Moreto.net началникът на местния Отдел за закрила на детето, Анна Конукова. 

По думите й, до сложната ситуация се стигнало след поредица от сътресения във фамилията. Майката на децата заминала да работи в чужбина, бащата влязъл в затвора, баба им починала, а дядото участвал в махленски конфликт и също бил арестуван. В момента социалните работници търсят вариант за трайно настаняване на децата, въпреки че междувременно майка им се е върнала в страната, добави още Конукова.

В края на 2015 година едно дете в първи клас е било настанено при приемни родители. Причината също е била в липсата на човек, който да се грижи за хлапето. Социалните работници продължават да му търсят дом, тъй като единият от родителите заминал за чужбина, а другият създал ново семейство и отказвал да поеме отговорност.

По данни на Конукова, за разлика от други години нито едно бебе не е изоставено по време на Коледните и Новогодишните празници в морската столица. През декември обаче, социалните в града са настанили 6 новородени в приемни семейства. 

Три от бебетата са били недоносени и преди това са гледани в дома във „Виница", а останалите са взети още от родилното. Без особени шансове да израснат в нормално семейство обаче са две бебета с увреждания, които са изоставени веднага след появата си на бял свят. Според Конукова във Варна няма желаещи да стават приемни родители на такива хлапета, биологичните майките пък са отказали да се грижат за тях. Така бебетата остават на грижите на държавата.

През изминалата зимна ваканция служителите на Отдела за закрила на детето е трябвало да настанят в Център от семеен тип две деца с увреждания, които живеят в интерната в Кранево, защото нямало къде да останат през зимната ваканция.

Общо 148 сигнала за деца в риск са постъпили през последния месец на миналата година в социалното звено във Варна.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване