01/09/16 19:22
(http://www.klassa.bg/)

Русия пише сценария на срещата за Сирия в Женева

 Сирийският външен министър Уалид Муалем съобщил на специалния посланик на ООН Стефан де Мистура за готовността на сирийското правителство да участва в планираните на 25 януари в Женева преговори по уреждане на ситуацията в страната, съобщи Ройтерс.
Според Муалем е необходимо да се състави списък на представителите на сирийската опозиция, които ще вземат участие в преговорите, и сирийската делегация да получи списък с терористичните организации.

Лидерите на сирийската опозиция още във вторник също уведомиха Стефан де Мистура, че са готови за преговорите. Те заявили, че Дамаск трябва да предприеме стъпки по укрепването на доверието, като още преди началото на преговорите да освободи затворниците, да прекрати бомбардировките на райони с мирно население и да снеме блокадата на контролираните от въстаниците райони.

Русия и Сирия ще действат в тандем и в пълен синхрон, но по време на преговорите Москва е нормално да изтика напред Дамаск, като зад него ще стои целият руски дипломатически потенциал. Общата им позиция вероятно ще се стреми към забавяне на преговорите, за да може в сегашната офанзива правителствената армия да завземе нови територии и от тази позиция да диктува свои приемливи условия.

Списъкът на участващите опозиционни лидери ще трябва да се доказва доколко е легитимен – кой от кого е упълномощен да го представя, всеки опозиционер ще трябва да уверява, че никога не е имал взаимодействие с ИД. Списъкът на терористичните организации пък отсега минира непроходимо конференцията – много малка част от сирийската опозиция може да мине за „умерена” и то чисто политическа.

Преди това обаче Дамаск с удовлетворение ще посочи, че взаимодейства с част от тази фамозна „умерена опозиция” в борбата с ИД и ще изрази безусловна готовност да разговаря с тази част относно бъдещето на Сирия.

Исканията на опозицията най-вероятно ще бъдат мотивирано отклонени: За освобождаването на затворниците ще трябва да се уточни персонално дали не принадлежат към терористични организации, а такъв списък няма и едва ли скоро ще бъде уточнен. Относно бомбардировките ще бъде казано, че тяхното спиране ще работи в полза на ИД, а руснаците имат претенции, че никога не са удряли цивилни обекти. Деблокирането на контролираните от въстаниците райони отново ще допре до уточняването кои са наистина антиислямистките сили в опозицията и доколко те го доказват сега в борбата с ИД.

Сирийската страна със сигурност има за всеки случай подготвени (от руснаците) рубежи, на които планирано да отстъпи в знак на добра воля и като мярка за „укрепване” на доверието.

В света има доказани две „хитри” и изтънчени дипломации – на Русия и на Великобритания, съперници от 200 години. Този път Британският лъв няма да се появи на ринга срещу Руската мечка, защото му липсва имперски интерес. Реално от другата страна ще са само САЩ, но кога Вашингтон е разполагал с дипломация, която да притежава други средства за въздействие освен брутална сила, изнудване и пари?

Срещата в Женева със сигурност ще премине по написания сценарий от Кремъл, с деклариран респект и уважение към ООН, с много вежливост и сдържани усмивки, част от които ще се запазят и след нейното приключване. Руснаците ще оставят обаче усещането, че делегацията на опозицията се е подготвила несериозно и тя е виновна за не достигнатите поставени цели. Впрочем как да се подготви една сбирщина от хора, които ги обединява преди всичко мечтата да свалят Башар Асад и да се докопат до властта, след като избият разоръжените си противници?

Дали ще бъде направена снимка на участниците? – Може, но ако е в началото. После всички набързо ще се разотидат, като някои напразно доста ще избързат – в Сирия ги очакват руските бомби и сирийските танкове.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване