01/09/16 18:54
(http://www.klassa.bg/)

Часът на пансексуалните удари

 Стилът на живот често ражда понятия, превръща ги в рамка и налага мода. Най-неочаквано мъжете се оказаха на гребена на подобна тенденция. И то в сексуалната им определеност. Отначало бяха метросексуални, минаха през юберството, стигнаха до ламбръсексуалните, за да стигнат до днешното си пансексуално положение.

Повече от ясно е, че всеки човек е вселена и трудно може да бъде описан само в един профил, но това е своеобразна мода, феномен, на когото някои предпочитат да се подчиняват, за да са актуални.

Някои от видовете сексуалност не важат само за мъжете. Например сапиосексуалните хора се възбуждат от умни партньори, като самите те се имат за такива. Пансексуалните харесват всичко - жени, мъже, травестити. Други са запазена територия за господата – лъмбърите, юберите. Но дори тези социологически дъвки да са условни, предизвикват приятни дебати в компания и могат да разсмиват.

Пансексуалните

Те обичат човека в мъжа или жената. Като Майли Сайръс. Това са хора, които могат да бъдат привлечени от жени, мъже, транссексуални, интерсексуални (хора, които не искат да се определят към нито един от половете). При тях полът за избор на партньор не играе роля. Бисексуалните са привлечени от мъже и жени, а пансексуалните нехаят за пола по отношение и на партньора, и на самия себе си. Идеята е, че тези хора се интересуват изключително само от личните качества на човека до себе си и искат да изповядват общи идеи и ценности. За тях полът е условност що се касае до емоционална привързаност.

Имат си и флаг. Той е от три цветни хоризонтални ленти в розово, жълто и синьо. Синьото представлява тези, които се идентифицират в рамките на мъжкия спектър (независимо от биологичния пол), розовото символизира онези, които се причисляват в дамския, а жълтата част изобразява двойственост, хора не се определят категорично.

Сексолозите разправят, че това е полът на 21-и век. За феномена вече писаха издания като The Daily Telegraph, The New York Times. По данни на Google Trends търсенията на темата „pansexuality” се множат все повече. Такива има дори и в Холивуд. Майли Сайръс се самоопредели като пансексуална. Певицата и актриса, станала известна с ролята си на Хана Монтана, заяви пред британския Elle: “Много съм отворена – аз съм пансексуална. Но нямам връзка. На 22 съм, ходя на срещи, но си сменям стила на две седмици, а това важи и за партньорите. Всичко, което е законно, правя го. Всеки над 18 години може да ме обича и да има нещо общо с мен. Не се имам нито за момче, нито за момиче и също така не ме интересува човекът до мен за какъв се приема“, казва тя.

Шейлин Удли – 23-годишната звезда от филма "Дивергенти“, е ярък пример за пансексуалност. Феновете й го разбраха, когато през 2014 г. актрисата заяви, че се „влюбва в хората заради това какви личности са, а не в зависимост от пола”. Много грешни изводи се направиха тогава, един от които бе, че момичето е бисексуално. Тогава се наложи актрисата да обяснява надълго и нашироко представите си за любовта. 22-годишният Джош Хътчерсън от „Игрите на глада” също призна в интервю за Out Magazine: „В момента съм на 100 процента хетеросексуален, но кой знае? Може след година да срещна младеж, който също много да ми харесва”.

Рап певицата Ейнджъл Хейз, която излиза с модела Айленд Болдуин (дъщеря на актьорите Алек Болдуин и Ким Бейсинджър), също изказа подобно мнение: „Любовта няма граници. Ако някой може да ме застави да бъда с него, значи мога. Това е сигурно, дори той да е хермафродит.”

Сапиосексуални

Михаил Билалов и Бенедикт Къмбърбач

Тези мъже печелят дамите не с мускули или пари, а с красив ум. Затова и ги определиха като smart is new sexy. Тъй като уточнихме, че и дамите могат да бъдат причислени към тази категория, излезе и лафът „Мозъците са новите цици”. „Напо 

следък в социалните мрежи толкова много хора изтъкват сапиосексуалността си", отбеляза австрийският в. "Курир". Там пише още, че нищо не е толкова атрактивно, колкото интелигентността. Вместо да се перчат с привлекателна фигура, сапиосексуалните участват в задълбочени обсъждания, които довеждат до сексуална връзка, смятат сексолози. Германският в. "Билд" допълва: "Хората установяват, че събеседникът им е толкова умен, че чак е секси", пояснява вестникът.

 

Думата “сапиосексуален” идва от латинското sapio – умен и разсъдлив. Това е човек, който сексуално привлича умните и разсъдливите партньори. "C yдoвoлcтвиe щe cи пpизнaя, чe гpoзният, нo мнoгo yмeн мъж e мнoгo пo-cekcyaлeн oт тoзи c нaпoмпaни мyckyли и caмoчyвcтвиe“, твърди американска експертка по връзките. Сапиосексуалните хора намират естествеността на тялото за привлекателна и не се стремят да го разкрасяват. Те търсят достоен партньор с висока интелигентност.

За най-ярки примери сред мъжете от този вид сексуалност минават Михаил Билалов от наша страна и Бенедикт Къмбербач от британска. Билалов е всепризнат интелектуалец, освен че е много надчетен, той самия стихоплетства, а това не иде отръки на всеки. Поезията му напомня на Франсоа Вийон, но той ревниво я пази само за близки приятели. „Прекалено много обичам поезията, за да флиртувам с нея. Освен това днес всеки пише и никой не чете. Все още гледам да се придържам към обратното - чета повече и пиша само за себе си“, казва по този повод той. Колегата му Бенедикт Къмбербач наскоро доизпелете венеца на актьорските си усилия – игра Хамлет, а за мнозина това е върхът на сладоледа в занаята и много по-ценно от някакъв си „Оскар“. Неговият датски принц беше много интелектуален и сензитивен, комплексен - и обичащ мъж, и верен син, и страдащ хуманист.

Преди това изигра Алън Тюринг, брилянтен ум и ненадминат математик, който разбива шифъра на нацистите „Енигма“, по време на Втората световна война във филма „Игра на кодове“, за което беше и номиниран за „Оскар“.

Родителите на Бенедикт - също актьори, вложили почти всичките си пари, за да му дадат добро образование и са успели. Бях като ходеща ипотека, много скъпо дете, защото искаха да ми дадат най-доброто, шегува се по този повод синеокият Шерлок. Той е сексапилен и интригуващ по много оригинален и ексцентричен начин. Не е красавец - сам казва, че прилича на видра. Но това не пречи на жени от цял свят да се обединяват под фенска фамилия Cumberbithes. Именно хладният ум и чарът на дедуктивните му способности правят дамите да настръхват при вида и името му. За придобие тази мъдрост, която да излъчва на околните, явно му е помогнал много и едногодишният престой в Тибетски манастир на млади години.

Преди време беше избран за звездата, с която британките предпочитат да излязат за една вечер, и измести мастити секссимволи като Брад Пит и Дейвид Бекъм.

Всъщност и друго би могло да свърже Билалов и Къмбърбач. Преди време българският актьор сподели, че е имало една роля, която би му се усладила - духът на краля в „Хамлет“.

Спорно сексуалните

Благой Георгиев и Брад Пит

Брад Пит в "Боен клуб" беше яростен пример за това какво е спорно сексуален мъж.

 

 

Това са господа с красиви тела, за които се грижат изрично. Спорно сексуалният редовно посещава фитнеса - без да гони масивни резултати и набухнали като алпийски вериги бицепси. Напротив - представителите на въпросното братство са жилави, с изключително приятно оформени мускули. Между тях са Адам Ливайн, Лени Кравиц, Зак Ефрон. Тези градски хубавци предпочитат да влагат парите и времето си в спорт. Освен това обичат да се хвалят с фигурата си. Преди 20 години британският журналист Марк Симпсън въведе понятието "метросексуални мъже", а сега отново той отбелязва в Telegraph, че те са еволюирали в

с 

порно сексуални. Тялото се е превърнало в ултимативния им аксесоар. Симпсън казва за дефинираните от него с новия термин: "Спортът влиза в леглото с порното. А през това време господин Армани ги снима". Юнаците се отличават и с подходящи татуировки. Може да имат и брада - но къса и изключително добре оформена, почти неестествена, като нарисувана. Те са на почит и в Лондон, и в Холивуд.

 

Тези мъже имат всичко необходимо - плочки, добре тренирани гърди, ръце, без да са масивни. И това е, което хората искат: да бъдат жилави, обрани и оформени. Спорно сексуалните за разлика от "метро" братята си се водят по-екстремни, но също като тях се епилират, поддържат се с козметика за лице и тяло, добре загорели са. Те обаче не залагат на дрехите и визията, а на добре оформеното тяло с ненатрапчиви, но забележими бицепси. Защото не държат да ги определят за модели, а за мъжкари с фигура, по която се захласват и на плажа, и на улицата. Някои ги задяват, че са "ерекция в костюм". Спорно мачовците са свободни, млади и професионалисти в работата си, градски типове. През 1994-та, когато Симпсън заговори за метросексуалните, направи уговорката, че те се грижат изключително за външността си, но това не ги прави гейове. "Те могат да бъдат всичко. Заради себе си. Точно както жените са окуражавани да са независими и да изразяват "аз"-а си", твърди Симпсън. Спорно сексуалните просто поемат щафетата и я доразвиват. Те също държат на метроманиерите - да изглеждат лъскаво, красиво, да ухаят превъзходно, да се обличат в ултрафешън и шик дрехи, но прибавят елемента на физиката като идеал. Спорно сексуалният сам си е вдъхновение - ученик на себе си, свой собствен ревнив любовник. Явлението е разновидност на физическия ексхибиционизъм, което го прави ново и забележително, твърдят социалните антрополози.

Хю Джакман също се брои за един от тях заради образа му на Върколака в различните части на X-Men. Героят му еволюира с всяка следваща серия в красивия си релеф. В първата е просто атлетичен, а останалите шест става все по-строен и мускулест. В последната 44-годишният актьор е абсолютен звяр във физиката си. Даже Джеймс Бонд, неповторимият Агент 007, вече е спорно сексуален - откакто плът и кръв му дава Даниел Крейг. В спорно поколението попада и Лазар Ангелов, известен фитнес модел и инструктор у нас и по света. Наричат го треньора на звездите. Снимал се е за десетки международни модни списания и компании. Той води упражненията в мрежата - чрез Фейсбук и Инстаграм. Западните автори го наричат "мъж на безпогрешната симетрия", а онлайн емисиите му отправят постоянен клаксон към спорно сексуалните. Снимките му събират по 100-200 000 харесвания.

Благо Георгиев е класически пример за спорно сексуален мъж и затова съвсем заслужено беше класиран на трето място по сексапил в руския футбол преди дни. Той притежава ненатрапчив релеф и достатъчно татуировки. Калин Врачански също е пример за жилав, релефен и добре поддържан мъж, а физическата енергия, която изразходва само в едно представление на „Парижката Света Богородица“, където е Квазимодо, е удивителна.

Лъмбърите

Ченгето Марто и Раян Гослинг

Лъмбърсексуалните на вид са като горски дървосекачи, с големи гъсти бради, с дебели кубинки и карирани ризи. Това в съчетание с добри доходи, както и високо IQ.

 

 

Първо заприлича на лъмбър актьора Иво Аръков. С характерната за тях прическа, брада и карирана риза – той беше безупречен пример за този вид мачо. Брадата му придаде приятна зрялост и той мина в графата „мъжкар“.

Ивайло Захариев, ченгето Марто от "Под прикритие", също се подвизаваше за кратък период като лъмбърсексуален - пусна си брада и се зареди с дузина карирани ризи. Това разкри съпругата му Миряна. "Два пъти днес срещнах из нета "лъмбърсексуален" и прочетох какво е. Минути по-късно Ивайло нахлу вкъщи брадясал, с окаляни кубинки, раздърпан пуловер, разпасано яке и видях какво е. Преди малко му сортирах ризите за пране и помирисах какво е", написа тя шеговито във профила си. Иво споделя, че скоро научил за новата мода и му идва отвътре да бъде лъмбър.

 

Тотален лъмбър мъж е Георги Бенчев от "Х фактор". Ако му дадеш зелени дрехи и се абстрахираш от страхотното му пеене, спокойно можеш да го сбъркаш с горския.

Но да си лъмбър не е само въпрос на брада. Лъмбър мъжът е дивакът на града. Лъмбърите са усвоили част от маниерите на метромодата и все пак се поддържат добре. Това, че са брадясали и с кубинки, не значи, че лъхат на пот и алкохол. Новият вид "градски дървар" (lumberjack), както го наричат, вече масово се среща по улиците на Бруклин или Берлин. Този мъж работи в сферата на новите технологии и получава прилична заплата. На раницата на гърба си той носи лаптоп, таблет, скъпа техника.

За най-ярък представител от новото поколение се счита Раян Гослинг, любимият на Ема Мендес. За първообрази на лъмбърсексуалните са признати също Джордж Майкъл и Дон Джонсън. Други видни представители са актьорът Джо Манганиело ("Истинска кръв"), който скоро се ожени за София Вергара, Джаред Лето.

Метросексуални

Бекъм и Антон Касабов

Флагманите на тези своеобразна революция - мъжете да си отделят време като истински жени пред огледалото, са Дейвид Бекъм,Том Круз, Кристияно Роналдо.

 

 

Терминът, както споменахме, се използва за първи път от фейлетониста Марк Симпсън като описание на мъжа, обитаващ големия град, който използва само маркова козметика и парфюми, а често се възползва от услугите на маникюрист и педикюрист и задължително обезкосмява цялото си тяло. Бекъм е икона в тези табиети. Той изглежда безупречно и излъчва здраве, сексапил и чистота. Винаги е стилен и впечатляващ.

 

Антон Касабов, моделът, актьор и световен шампион по таекуондо,

 

 

също е взепризнат метромъж. Красавец, синеок и поддържан – той е сред предпочитаните кавалери из соаретата на Лос Анжелис, където живее. Домът му е "Хенкок парк" и доскоро съседи му бяха вече бившите съпрузи Антонио Бендерас и Мелани Грифит. В школата му по таекуондо са учили децата на Бекъм, (каква ирония - с когото са братя по метросексуалност), на Розана Аркет, синът на Никълъс Кейдж Уестън. От визията му се беше впечатлила и самата Мадона, която видяла негова снимка в каталог с манекени. Даже искала да го покани да се снима в неин клип, но той не отговорил чак до другия ден на повикването от агенцията си, а било вече късно.

Юберите

Клуни и Юлиан Вергов

Юберсексуалният мъж е привлекателен и силен, но не непременно мускулест.

 

 

Uber означава "над, през". Той излъчва първична мъжественост и в същото време изглежда поддържан. Няма ги следите от крем по лицето като при метросексуалния, не е епилиран, носи си космите по тялото, но пак личи, че е във форма и е секси. Нарочно може да остави по себе си типично мачовци атрибути като леко набола брада, той просто няма нужда да бъде е лъскав. Юберът е начетен, страстен, но не и обсебен от себе си. Този мъж е готов да следва тенденциите, но не и да бъде роб на модата. Небрежно елегантен е. Излъчва доверие, може да бъде добър лидер и същевременно с това е чувствителен. Юберсексуалният мъж не се влияе от другите, а създава свои собствени правила. Неговият стил се определя от неговите личен вкус, опит и усещане. Той има нужда да изглежда добре заради се 

бе си, а не за да впечатлява другите. И "метро" и "юбер" мъжете са страстни, но юберите се палят по каузи и идеи, готови са да се хвърлят в огъня заради принципите си. Те са обществено активни и държат на принципите, които изповядват. Добри лидери са, но и с чувствителни души.

 

С дамите се отнасят като джентълмени и закрилници. Примери за този тип мъже са актьорът Джордж Клуни и фронтменът на U2 Боно. У нас в този образ се вписва актьорът и фронтменът на ПИФ – Димо. Той също харесва да играе по свои правила, винаги изглежда хем мъжествен, хем модерен. Но още по-ярък пример е Юлиан Вергов, който име невероятно секси излъчване, собствен почерк – неизменно с кецове, с чувство за хумор и естетика. Вписва се и по отношение на това, че изглежда недостъпен и дистанциран на пръв поглед, но в действителност има топла душа и много човешко отношение към хората.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване