01/10/16 13:53
(http://www.dnevnik.bg/)

И шефът на бюджетната комисия е против данък "вредни храни"


Председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова се обяви против т. нар. данък "вредни храни", прокарван от здравния министър Петър Москов като част от идеите му за реформа в сектора.

"Аз съм финансист и за мен данъците имат една единствена цел – да събират пари в бюджета, за да може с тези пари в бюджета да се покриват определени държавни политики. Определено с данък "вредни храни" няма да се събират пари, самият министър Москов, който го предлага каза, че основната му цел е намаляване на консумацията на вредни храни", обясни позицията си Стоянова в интервю за БНТ в неделя.

Тя изрази съмнение в ефективността на този данък и по същество, като посочи, че според практиката стимулите имат по-голям резултат, отколкото наказанията. По думите й по-работещото решение би било министерствата на здравеопазването, образованието и социалната политика да обединят усилията си в разяснителни кампании и обучение на децата от най-ранна възраст за здравословното хранене.

В края на миналата година съмнение във въвеждането на данък "вредни храни" изрази и финансовият министър Владислав Горанов, който посочи, че не очаква да се стигне до законодателно решение и затова в бюджета за тази година не са предвидени приходи от него. На идеята на Москов остро се противопоставиха също земеделският министър Десислава Танева и бизнесорганизации. 

Нови разговори за "данък уикенд"

Още следващата седмица в парламента ще се състоят разговори за механизма на събиране на т.нар. "данък уикенд", съобщи Менда Стоянова. Тя повтори тезата си, че този данък не е нововъдение, но вълнения около него започнали заради обсъждането на механизмите как да бъде събиран. Разпоредбите, които влязоха в сила от 1 януари 2016 г., предвиждат при едновременно използване на стоки или услуги извън дейността на съответната фирма да се дължи ДДС за частта за лична употреба. 

"За мен реакцията, която се получи по медиите, не е нормална. Не може аз или вие като едни нормални граждани да купим своя автомобил с ДДС, да го зареждаме с бензин, плащайки си акциз и ДДС. А ако сме шефове на фирми, да си купим този автомобил през фирмата, да го купим с 20% по-малко, защото ще ползваме данъчен кредит, да го зареждаме с бензин с 20% по-евтино, защото ще ползваме данъчен кредит, и едновременно с това в половината време или в някаква част от времето да го използваме за нашите лични нужди. Мисля че това се прави масово, особено от собственици, мениджъри на големи и малки компании. И няма нищо несправедливо в това този данъчен кредит да върне", коментира Стоянова.

Тя подчерта, че в предложенията на финансовото министерство е имало ясен механизъм за събиране на данъка, но те не минаха през парламента Сега ще се наложи да търси отново решение на този въпрос и разговорите ще започнат още в първите дни на новата пленарна сесия, каза председателят на бюджетната комисия. 

По-рано тази седмица стана известно, че още поне месец няма да има яснота как ще се прилага "данък уикенд", тъй като в подготвения от финансовото министерство проект за правилник към Закона за ДДС липсва каквато и да е конкретика за механизма и методиката. От Националната агенция за приходите (НАП) пък обещават методология до края на януари.

Възможен е ръст на икономиката до 4.5%

Менда Стоянова декларира оптимизъм, че желанието на премиера Бойко Борисов за ръст на икономиката през тази година до 4.5% е изпълнимо, въпреки че бюджетът за тази година е разчетен при растеж от 2.1%.

"Смятам, че добрите послания трябва да бъдат все повече, защото те дават оптимизма и също дават своя дан в развитието. 4,5% не знам дали ще се получи – може да е повече, може да е по-малко, но ние имаме реално основание за това", коментира Стоянова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване