01/10/16 19:26
(http://www.dnevnik.bg/)

Ирина Бокова: Няма да вляза в битката за ООН без подкрепата на държавата


Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова заяви, че не би се борила да оглави ООН, ако няма подкрепата на българската държава. В същото време призова управляващите да не бавят официалното обявяване на официалната кандидатура на страната, за да може да може да започне кампанията в чужбина, която ще бъде решаваща за крайния резултат. Мандатът на настоящият генерален секретар на ООН изтича в края на годината.
 Бокова беше одобрена от кабинета "Орешарски" на последното му заседание преди да подаде оставка през 2013 г. за българска номинация в надпреварата, но формално България няма кандидат, докато не заяви име в официалната процедура за избор на шеф на ООН, която започна едва на 16 декември  миналата година.

През последните месеци все повече западни издания, включително авторитетни като "Ню Йорк таймс" и "Монд", съобщават, че усилено - но неофициално - се обсъжда издигането като български кандидат на зам.-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева и нейните растящи шансове за позицията. Тя коментира единствено: "Много съм поласкана, че името ми се споменава, но аз имам работа, която изисква цялото ми внимание и я върша". Засега  премиерът Бойко Борисов е уклончив. На въпроси по темата в телевизионни интервюта в края на миналата година той не се ангажира дали ще подкрепи Бокова или кабинетът ще излъчи друга кандидатура.  "Без подкрепата на държавата не бих тръгнала да се боря за поста. Смятам, че имам подкрепата на премиера и външния министър, но трябва да се изпрати съответното писмо", коментира в днес Ирина Бокова в интервю за "Нова телевизия". 
Тя припомни, че процедурата за избор е открита преди три седмици. "Ако до този момент можеше да казваме, че се правят консултации, сега вече трябва официално да се обяви подкрепата на държавата, за да може да се прави кампанията извън България, която е най-тежката", каза тя.
 В отговор на въпрос Бокова подчерта, че познава Кристалина Георгиева от 20 години: "Уважавам я много като професионалист, смятам, че тя има сериозно бъдеще в Еврокомисията". В същото време посочи, че тя самата също е постигнала много в работата си и припомни, че е успяла да спечели на два пъти поста си, защото е успяла да обедини всички участници в организацията, така че знае как се печелят избори в ООН. Даде да се разбере, че покрай работата си досега има много контакти на високо ниво в целия свят и в отговор на шега на водещите каза, че американският държавен секретар Джон Кери и руският външен министър Сергей Лавров биха си вдигнали телефона, ако им позвъни. Надявала се, че и премиерът Бойко Борисов не би отказал отговор. Специално посочи и приятелството си с бившия премиер Симеон Сакскобургготски, който се радва на уважение извън страната и също би могъл да помогне.
Бокова на няколко пъти каза, че България има добър шанс в надпреварата за водач на ООН, като припомни за анонсите следващият генерален секретар да е жена и да е от Източна Европа. Подчерта обаче, че на поста не може да се гледа като на нещо, което ни се полага и че успех може да бъде постигнат не с вътрешна конкуренция, а с обединение в страната, след което да се направи сериозната кампания навън, където е трудната битка.

В интервюто си Ирина Бокова отхвърли като несъстоятелни обвиненията срещу нея в медиите за това, че притежава имот в Манхатън, както и напомнянията за комунистическия й произход. Тя обясни, че заплатата й е публично известна - около 150 хил. долара годишно и процент върху тази сума, така че може да си позволи такъв имот и че е въпрос на преценка дали парите да бъдат инвестирани или да са в банка. За произхода на семейството си, който беше обект на интерес от западни медии, отговори: "Нямам намерение да се извинявам за това, че съм дете на родителите си. В едно демократично общество хората трябва да бъдат съдени по това, което те правят". 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване