01/10/16 20:43
(http://pik.bg)

Калфин: ДПС е труден партньор и, ако иска бъдеще, трябва да се раздалечи от корпоративния интерес и етническия елемент

Калфин: ДПС е труден партньор и, ако иска бъдеще, трябва да се раздалечи от корпоративния интерес и етническия елемент

ДПС е труден партньор, ако иска бъдеще трябва да се раздалечи от корпоративния интерес и етническия елемент. Това каза вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3".

Във връзка с предстоящото преподписване на коалицинното споразумение между РБ и ГЕРБ, и къде се намира той в тази ситуация, както и АБВ, Калфин каза, че: "Ако това, което се променя в коалиционното споразумение има отражение върху работата на правителството, то след това задължително е това съгласие да се потърси между всички, които поддържат правителството.", заяви Ивайло Калфин, като добави, че не е бил информиран от РБ какви са техните искания и чете в медиите какво се казва по този въпрос.

Относно информацията, че ДСБ може да се върне обратно в управлението Калфин каза, че това са "маневри на петия етаж". На въпрос дали тези "клатушкания на петия етаж на РБ" не засилват позициите на АБВ, заместник-председателят на партията заяви, че: "Ние не смятаме, че това трябва да бъде някакво решаващо събитие. Опитваме се повече от година да сме максимално предвидими като партньор в управлението, с много ясни позиции, с които не изненадваме партньорите си, които по някой път са различни от тези, които има ГЕРБ, но ние ще държим да продължи политическия разговор в рамките на коалицията. Тя не е сглобена механично и не е за винаги. Тестът е работата на правителството”.

По отношение на национална конференция на ПП АБВ министърът потвърди, че в края на идващата седмица се очаква да се проведе националната конференция на ПП АБВ. Вицепремиера Ивайло Калфин коментира и случващото се в ДПС като каза, че това, което се случва там няма геополитически измерения. Според него единия от процесите, които вървят в партията е за "обновяване на ДПС".

Той каза още, че Лютви Местан е в трудна ситуация. „Опитва се нещо да каже срещу ДПС, модела, бизнес връзките, но не го казва, защото трябва да обясни защо до онзи ден искрено е защитавал точно това нещо". "ДПС е една основна партия в българския политически живот, която в продължение на доста години под различни конфигурации беше в управлението. В същото време тя е един много труден за преглъщане коалиционен партньор от всеки, защото се е създало едно разбиране за ДПС, което очевидно, че не е случайно. Според мен партията ако търси бъдеще в политиката, би трябвало някак си да се отдалечи от него. Това е свръзването на две линии - едната е корпоративния интерес с работата на ДПС и втората е етническият елемент, който беше силен в създаването на ДПС, който г-н Доган се опита да размие и се върна обратно с г-н Местан.", коментира Ивайло Калфин.

Вицепремиерът и министър на труда и социалната политика каза още, че според него случващото се в ДПС не "клати лодката на управлението". Във връзка с президентските избори и дали ще се кандидатира за президент издигнат от АБВ той каза, че е направил възможното, което е могъл да направя преди пет години, когато отново беше кандидат за президент. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване