01/10/16 20:34
(http://www.dnevnik.bg/)

Костов: Турският посланик трябва да бъде изгонен от България


Турският посланик в България Сюлейман Гьокче да бъде обявен за персона нон грата и изгонен от България, след като е навлязъл толкова навътре в българския политически живот. За това призова в интервю за Би Ти Ви бившият премиер Иван Костов, който в момента ръководи Лаборатория за анализ на риска към Нов български университет.

Той заяви, че Външно министерство трябва да постави на мястото му турското посолство и турските консули, така както навремето неговото правителство е изгонило тези, които са участвали в политически мероприятия на определена партия без разрешението на министерството.

Не може Турция да се намесва толкова сериозно във вътрешния политически живот, защото това е опасно, каза Костов. Името на Сюлейман Гьокче беше замесено в политическия живот на страната, след като стана известно, че отстранения лидер на ДПС Лютви Местан е потърсил закрила в резиденцията на посланика при свалянето на охраната му. Местан обяви, че на 22 декември е получил ултиматум от депутата Делян Пеевски да подаде оставка, а когато отказал, охраната му от Националната служба за сигурност била свалена. Заради опасения за сигурността си той помолил да му бъде изпратена кола от посолството, където имал предварително уговорена среща, и останал там, докато успее по частен път да осигури закрила за себе си и семейството си. 

Ролята на посланика, с когото Местан поддържа добри отношения, беше споменавана при размяната на реплики между двата лагера, оформили се в ДПС след решението на почетния председател на партията за отстраняване на доскорошния лидер.
  
Има точно определени членове на Виенската конвенция за дипломатическата служба по този повод, дипломатическите  представители на Турция трябва да бъдат предупредени и те трябва да спрат да се намесват във вътрешния живот на страната, смята Иван Костов.

Бившият премиер, който в края на ноември предупреди за опасност от религиозна гражданска война в Европа, ако европейските лидери не приемат мерки срещу тероризма, призова българските институции, които отговарят за сигурността, да ревизират своите оценки "за рисковете от политиката на ислямизирана и неосманистка Турция". Сегашното ни либерално отношение практически превръща България в беззащитна страна срещу това, което Турция си позволява да прави в нашата страна,посочи той.

Костов обвини ДПС, че използва религията за политически цели и нарече това "абсолютно недопустимо". "Това не го прави дори Ердоган в Турция. Тук религията е вкарана не само в геополитическия конфликт между Турция и Русия, но и във вътрешнопартийния конфликт, защото духовници застанаха зад Местан", коментира той

Бившият премиер настоя за спешни мерки в Закона за политическите партии, които да гарантират, че политическите формации няма да защитават групови и малцинствени права по начин, който ги противопоставя и изолира в страната. "Тези промени трябва да гарантират, че те няма да се опитват да представляват религиозна общност. Защото те това казват, Местан каза: "Моят народ – мюсюлманите в България". Не може една партия да претендира да представлява религиозна общност", заяви Костов.

По думите му промените трябва да забранят на партиите да се намесват в правилата на религиозните вероизповедания, както и да въздействат за промяна на религиозното съзнание на малцинствата, което ДПС прави с българските роми. 

Според Иван Костов следващата битка в ДПС ще бъде на 25 януари, когато е насрочена конференция на ислямското вероизповедание. Той нарече тази конференция незаконна и заяви, че настоящият главен мюфтия Мустафа Хаджи е нелегитимен, поради което форумът ще е провокация срещу българското законодателство. На тази конференция ще се сблъскат отново двете крила, което е изключително опасно, защото зад Муста Хаджи стои турският дианет (управлението по религиозните дела - бел. ред.) със своите представители в мюфтийството, каза Костов.

Той подчерта, че българското мюсюлманско вероизповедание е създадено заедно с Търновската конституция и от много умни хора, включително висши свещени служители на това вероизповедание, които са го създали като българска институция и сега е моментът то да се пребори да бъде независимо. 

По думите му проблемът с радикалния ислям е, че той иска да постигне политически цели, което е против логиката и практиката на сунитския ислям.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване