01/10/16 20:18
(http://pik.bg)

Петкова: Няма да бъдат предприети никакви действия по либерализацията на енергийния пазар преди да изработим механизма за защита на уязвимите потребители

Петкова: Няма да бъдат предприети никакви действия по либерализацията на енергийния пазар преди да изработим механизма за защита на уязвимите потребители

Няма да бъдат предприети никакви действия по либерализацията на енергийния пазар преди да изработим механизма за защита на уязвимите потребители. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3".

Във връзка с доставките на газ за България и случилото се между „Овергаз“ и „Газпром“ Теменужка Петкова припомни, че събитията са се развили много бързо в късния следобед на 30 декември, колегите й от БЕХ и „Булгартрансгаз“ и „Булгаргаз“ са поели тежестта, а самата тя е била в непрекъснат контакт с тях и всичко е било съгласувано. „Държавата се справи, намеси се много уместно!“, каза министърът на енергетиката.

На въпроса докога ще продължи тази ситуация Теменужка Петкова отговори, че заявките, които „Овергаз“ е отправил, че иска да бъдат доставени, са до края на януари, „Овергаз“ е платил своите задължения към „Булгаргаз“ за месец януари и се надява нещата да се отрегулират. В отговор на въпрос дали ще се разбере в последния момент дали ще спрат доставките на газ от „Газпром“ Петкова отговори, че силно се надява да не се стига до подобна ситуация. Според нея от „Овергаз“ са извлекли своите поуки. На въпроса дали през януари „Булгартрансгаз“ ще плащат 10% повече за завишените количества, министърът на енергетиката отговори, че в момента вървят преговори и много се надява, че няма да се стигне до задействането на тази клауза, защото причините са извън „Булгаргаз“, но, ако все пак се стигне до това, тази разлика трябва да я понесе „Овергаз“.

Тя добави, че на този етап няма необходимост от предоставянето на държавна гаранция. По отношение на реформите в сектор „Енергетика” министърът посочи, че енергетиката е един от най-важните сектори, който обаче е обременен с доста сериозни проблеми от миналото. „Сега е моментът за тяхното разрешаване, защото иначе няма как секторът да се развива”, каза тя.

Министър Петкова беше категорична, че през изтеклата година са налице доказателства за волята за реформи, направени са 2 промени в Закона за енергетиката - дефицитът в НЕК е редуциран значително, очаква се скоро да излязат реалните цифри за 2015, но за 9-месечието намалението на загубите е с 106 милиона лева, което е много добър индикатор. „Важен показател е, че НЕК е с положителен финансов резултат от своята регулаторна дейност – близо 14 милиона, сумата не е голяма, но показва, че реформите започват да дават резултат. Те обаче не могат да се случат веднага. Важното е обаче, че е зададена посоката”, коментира Теменужка Петкова.

По отношение на либерализацията на енергийния пазар и цената на тока министърът на енергетиката посочи, че това означава освобождаване на пазара, определяне на цената на тока не от регулатора, а от търсенето и предлагането. „За да се случи този процес има необходимост от работеща енергийна борса. Второто важно нещо е изборът на модел за либерализация, НЕК е сключил договор със Световната банка, за да бъде избран модел. Очаква се от експертите от Световната банка да разработят компенсаторен механизъм”, поясни тя. Теменужка Петкова обясни, че битовият потребител няма как да участва на борсата, но това, което рефлектира върху него, е определянето на цената, това ще става на пазарен принцип.

Потребителят ще може да избира своя доставчик, а те ще се конкурират помежду си, за да предложат най-добра цена. По отношение на уязвите уязвимите потребители на електроенергия Петкова коментира, че те не бива да се притесняват от това, което ни предстои. „Нищо няма да бъде предприето като действия, свързано с освобождаването на пазара, без този механизъм, който ще гарантира защита на уязвимите потребители. Трябва дефиниция за това кои са енергийно бедни граждани. Има съвместна работна група с ЕК, в края на седмицата пътуваме за Брюксел за среща с ЕК точно по този въпрос, това ще стане факт до края на април трябва да имаме разработен такъв механизъм, който да гарантира защитата на уязвимите потребители“, добави Теменужка Петкова.

Относно цената на тока Теменужка Петкова каза, че има решение на КЕВР за регулаторния период до края на юни и до тогава няма да има промяна в цената. „След това цената трябва да се определя от пазара, опитът показва, че при освобождаване на пазара се наблюдава увеличение на цената, поради това, че при регулирания пазар не можем за бъдем сигурни, че това е реалната цена. Когато имаме работеща борса, тогава можем за кажем каква е реалната цена. На 19 февруари енергийната борса ще заработи в реално време с реални борсови сделки”, заяви Петкова. „Цената на електрическата енергия ще се определя от пазара, но КЕВР ще определя други две добавки към цената, това са задължение към обществото и таксата за пренос и достъп. С бизнеса водим диалог, имахме ангажимент да разработим наредба за намаляване на тежестта върху индустрията. Ние сме я разработили и още през лятото сме я изпратили в ЕК за пренотификация. Няма основания за съпротива от бизнеса, ние сме показали, че сме готови за диалог!“, завърши Теменужка Петкова. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване