01/10/16 23:39
(http://pik.bg)

Петричанка: Роми ползват гробищния парк за тоалетна, свикнахме да поругават паметта на близките ни, но от тази гледка онемях

Петричанка: Роми ползват гробищния парк за тоалетна, свикнахме да поругават паметта на близките ни, но от тази гледка онемях

Неизвестни лица демонтираха и задигнаха част от металната ограда на гробищния парк в Петрич. Вандалският акт потресе петричани, днес десетки хора изразиха възмущението си от наглото посегателство и безпомощността на общината да се справи с този проблем, който е от години и продължава с пълна сила. Toва предаде struma.bg.

Повече от седем метра липсват от металната ограда, обичайните заподозрени са представители на ромите, които живеят в непосредствена близост до гробищата. Близки на покойници, които са били на гробищата, за да запалят свещ, апелираха за пореден път към местната власт да въведе денонощна охрана на гробищния парк, а не, както е сега - само в светлите часове на денонощието.

Преди няколко дни бяха задигнати дървените ограждания на гробове, където скоро са погребани покойниците, преди това бяха чупени и крадени дървените кръстове, наглостта стигна и дотам, че неодавна бяха разменяни дървени кръстове на наскоро починали хора. Поругаването на паметта на покойниците в Петрич се превръща в тенденция, а задържани и наказани няма.

Възрастна жена изплака мъката си: „Тук, в гробищния парк, става все по-страшно, периодично роми поругават паметта на починалите ни близки, крадат каквото могат да вземат, обикалят в гробищата, тъпчат гробовете, все едно са си в махалата, но най-фрапиращото бе онзи ден, когато с очите си видях как ползват гробищния парк за тоалетна. Влязоха през оградата и в района бяха по голяма и малка нужда. Бях потресена, свършиха си работата, вдигнаха си панталоните и през оградата си отидоха в махалата. Аз бях на около 150 метра, гледах онемяла и не вярвах на очите си, не им викнах, защото ме достраша, а и от това, което видях, си загубих гласа. Кражби - да, свикнали сме, но да идват тук по голяма нужда... Не мога да го приема и не оправдавам властта, че не може да се справи”, разказа с голямо възмущение възрастната жена.

„Общото предложение е да бъде въведена денонощна въоръжена охрана и да се монтира видеонаблюдение в района на гробищния парк в Петрич. Охраната през нощта е задължителна, тя е необходима и през деня, за да гони ромите, които просят от опечалените. Ако в крайна сметка общината няма пари, сме готови да плащаме символични месечни вноски за охрана, за да не се поругава паметта на близките ни. Предлагаме охранителите да бъдат с големи, обучени кучета”, заявиха петричани.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване