01/10/16 12:12
(http://www.klassa.bg/)

Пясък през пръсти

 "Ще отнема тези концесии", обеща министър Лиляна Павлова няколко пъти миналата година. Ставаше дума за печално известните нарушители концесионери на два от най-апетитните плажове - "Несебър-юг" и "Слънчев бряг-север". Въпреки твърдото й убеждение, въпреки аргументите на МРРБ и въпреки редовните нарушения в двете места правителството не отне концесиите, а ги остави в сила до другата година. Но пък отне концесиите на други по-малки. Така ясно беше демонстрирано, че личността на министъра или наименованието на ресорното министерство не е от толкова голямо значение, ако искаме бъде променен моделът, по който от години се управляват най-ценните ресурси на българското Черноморие. Други, по-висши и явно по-сенчести интереси движат този модел.

Ето защо надали ще има значение, че плажовете ще се прехвърлят към Министерството на туризма, както реши МС на последното си заседание миналата година, макар и със скандал между ресорните министри. Изчистването на плажовете (във всеки един смисъл) ще стане, когато има политическа воля за това. А ако питате туристическия бранш, последното, от което той има нужда, е още хаос. Трябват му ясни правила и качество на услугата, което да отговаря на исканото заплащане. Например старото искане плажовете да бъдат разделени на категории и да не се третират просто като парче земя, от което да се печелят такси.

Това може и да фигурира в стратегията на Министерството на туризма за управление на плажовете, но няма как да знаем. Защото тази стратегия все още не съществува никъде в писмена форма, въпреки че за трансфера се знае от една година. Така прехвърлянето изглежда механично, а демонстрираното неразбирателство между Попова и министъра на туризма Николина Ангелкова създава опасенията, че процесът ще се проточи.

След най-тежкия летен сезон от 2007 г. насам и един не много обещаващ настоящ зимен сезон държавата влиза в 2016 г. пак с обещания, важното е все пак те да се материализират бързо и разумно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване