01/11/16 16:42
(http://www.dnevnik.bg/)

Асоциацията по рециклиране иска да се намали административната тежест за сектора


Да се намали предвидената административна тежест за сектора в проектозакона за управление на отпадъците и да се оптимизират няколко текста в него.

Това е едно от предложенията за изменение и допълнение към проектозакона на Българската асоциация по рециклиране в изпратено до Министерството на околната среда и водите становище, съобщиха от асоциацията.

Досегашният Закон за управление на отпадъците изисква площадките за метални отпадъци да се намират в производствени и складови зони, т.е. от няколко години вече няма скрап площадки в жилищните райони. Благодарение на това площадките намаляха от 2300 на около 900 броя, отчитат от асоциацията по рециклиране и подчертават, че заради това са намалели кражбите на черни и цветни метали.

Като допълнително утежняване на бизнеса се определя новото изискване фирмите да представят изричен текст в скицата на площадката, че тя е определена конкретно за дейности с отпадъци. 

"В този си вид разпоредбата в проектозакона представлява административна бариера и ще блокирала възможността за извършване на дейност поне за година по независещи от компаниите причини, тъй като трябва да се промени предназначението на площадката и да се направи промяна на подробния устройствен план на съответното населено място", се казва в текста. 

От асоциацията не са съгласни и с предложението физическите лица да не могат да предават скрап на фирми, които имат регистрационен документ за събиране на отпадъци, независимо дали сделката е възмездна или безвъзмездна. 

"Така няма да могат да се провеждат дори общинските кампании за събиране на отпадъци от домакинствата, тъй като за да може да се организира каквато и да е кампания по събиране и транспортиране на отпадъци, лицето на първо място трябва да притежава регистрационен документ за тези дейности", се отбелязва в становището. 

От асоциацията по рециклиране напомнят, че събирането и предаването на отпадъци е основно препитание на много хора, затова предвидената сума до 100 лева на година лимит на плащането е съвсем недостатъчна.

В свое решение Комисията за защита на конкуренцията счита, че би било удачно да се последва примера на някои държави от Европейския съюз, в които има установен лимит на плащанията в брой. Такива лимити съществуват в Испания – 2000 евро, в Гърция – 500 евро, Италия – 1000 евро, независимо от вида на субекта (физическо или юридическо лице).

За да се увеличи събираемостта на вторични суровини, от които има икономически и екологични ползи за страната, е необходимо да се въведе по-голям лимит за безкасово плащане, например от 1000 лв. годишно, като по този начин ще се предотврати незаконното предаване на материал, за да се заобикаля нормата, отбелязват от асоциацията. Оттам отчитат и, че с по-висок лимит ще се избегне "изтичането" на материал към съседни държави, в които няма изисквания за безкасово плащане или той е по-голям.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване