01/11/16 05:32
(http://www.klassa.bg/)

Изгладнели олигарси атакуват държавата

 Изгладнели олигарси отчаяно се опитват да подменят легитимните играчи на политическата сцена у нас в опит да си върнат бизнес позициите и да им бъде позволено отново да правят далавери на гърба на данъкоплатците и държавната хазна.

От няколко месеца насам скандалните бизнесмени от кръга „Хидра“ на Цветан Василев - Иво Прокопиев, Сашо Дончев, Огнян Донев и Гриша Ганчев, на които през последните години бяха врътнати кранчета за милиарди левове, отчаяно се опитват да пробутат във властта медийното чучело Слави Трифонов. Те са обединили усилия под режисурата на Василев и драгалевския гуру Иван Костов, за да доредят до парламента – в това число и чрез изкуствено предизвикани предсрочни избори, гологлавия тв водещ, научи агенция Монитор. За целта точно на 9 ноември миналата година от екрана на своето шоу Трифонов и сценаристите му обявиха, че инициират подписка за национален референдум по 6 въпроса, свързани с тотална промяна на политическото управление на страната.

Допитването обаче върви към тотален провал

За да бъде задължен парламентът да свика допитването, за него в срок от три месеца трябва да бъдат събрани най-малко 400 000 подписа. Този срок изтича на 10 февруари, а дотук екипът на Дългия е успял да събере едва 250 000 парафа, и то след многократни обиколки из страната, замаскирани под формата на лекции пред студенти. Това означава, че за оставащия точно месец Трифонов и хората му трябва да съберат още една трета от подписите, което силно паникьосало скандалния тв водещ и олигарсите, които го подкрепят. Още повече че по информация на агенция Блиц в начинанието е била инвестирана сериозна финансова инжекция, а при старта Трифонов дори се биел в гърдите, че ще събере 1 милион подписа, най-вероятно защото за целта е получил сериозна сума. Пак според Блиц кампанията на Гологлавия е щедро спонсорирана от укриващия се от родното правосъдие пишман финансист Цветан Василев и двигателя на делата му у нас Гриша Ганчев. По груби сметки за 3-месечния срок за събиране на подписите само за режийни нужди са били платени над 3 млн. лв. С тях е финансирано откриването на 200 пункта за набиране на подписи, като в тях стоят по 2-ма - 3-ма души. Плаща им се минимум по 20 лв. на ден плюс 0,50 лв. за всеки подпис, или близо 16 000 лв. на ден. Самият Трифонов също сигурно е получил комисиона за „услугата“, твърдят запознати.

 

 

Въпреки огромния размер на финансовата инжекция олигарсите от „Хидра“ били готови да вложат допълнителни сериозни суми в нов политически проект под техен контрол, за да им гарантира връщането на държавните кранчета, от които точеха милиарди.

Изключването на скандалните бизнесмени от апетитни сектори като енергетика, фармация и строителство им донесло

загуби за деветцифрени суми

Последен пример е и газовият барон Сашо Дончев, който е на път напълно да се раздели с ролята си на доставчик на синьо гориво у нас, откъдето изкарваше солидни суми.

Дончев вече веднъж преживя колапс за над милиард преди три години, когато първият кабинет „Борисов“ му резна кранчето, прекратявайки паразитната му роля на посредник между „Газпром“ и „Булгаргаз“. Данните в Търговския регистър показват, че с изхвърлянето му от тази позиция „Овергаз“ е претърпял загуби за милиард – сума, с която реално дотогава е жилил хазната, а с това и всички данъкоплатци. През 2012 г. приходите на „Овергаз инк“ са надхвърляли 1 млрд. лева, а през 2013-а – годината след промените, „Овергаз инк“ декларира десетократно по-ниски обороти в размер на малко над 185 млн. лв.

Буквално преди дни десетки хиляди домакинства бяха

на косъм да останат без отопление навръх Нова година

след като стана ясно, че фирмата на Дончев не може да изпълнява договорните си задължения с тях, тъй като „Газпром експорт“ спира доставките си за компанията на олигарха заради неизпълнени ангажименти. Само спешната намеса на кабинета и поемането на доставките за потребителите от държавата в лицето на „Булгаргаз“ предотвратиха задаващата се криза. Тогава премиерът Бойко Борисов не скри гнева си по адрес на „Овергаз“ и показа документ с нулеви заявки за синьо гориво от компанията, като не изключи варианта да е бил в ход именно конспиративен сценарий за изкарване на недоволни хора на улицата.

Сашо Дончев не само далеч не е единственият от изгладнелите олигарси в кръга „Хидра“, загубил през годините възможността си да трупа стотици милиони от далавери. Нещо повече

именно това е принципът, на който са се събрали скандалните бизнесмени

Така например за последните няколко години фармацевтичният бос Огнян Донев изгуби няколко важни инструмента, с които прибираше тлъсти пачки на гърба на пациентите и държавата. Сега е на път да се лиши и от основния - прекратяването на практиката търговете за скъпоструващи медикаменти да бъдат организирани от болниците. В началото на миналата година бяха вкарани за одобрение в парламента промени, предвиждащи търговете за над 3000 лева да се правят от централизирано звено към Министерството на здравеопазването. Минат ли измененията окончателно през пленарна зала, Донев ще бъде лишен от едно от основните си кранчета, губейки възможността да манипулира търговете в лечебните заведения. През годините директори на болници под сурдинка доверяваха, че настоящото положение работи именно в полза на Донев, тъй като дистрибуторската му компания „Софарма трейдинг“ заплашва мениджмънта на лечебни заведения, имащи дългове към нея, че ще им запорира сметките, ако не купуват именно нейните лекарства. Само за справка - във фармацевтичния бизнес на година се въртят около 2,7 млрд. лева, като Донев държи една трета от пазара. Позиции, които неминуемо би загубил при влизане на промяната в сила, още повече че след въвеждането на руското ембарго Донев търпи загуби и от пазара на лекарства във федерацията. Фармацевтичният бос впрочем има двойна причина да недоволства от настоящия ред в държавата предвид факта, че

скоро отива на съд за неплащане на близо 63 млн. лева данъци по обвинения

повдигнати му преди няколко години.

Подобно на Донев, и Дончев, и другият виден представител на кръга „Хидра“, заформил се около Цветан Василев и Иван Костов – Иво Прокопиев, през последните години търпи загуби заради затягането на дисциплината в сектора, от който точеше най-много – енергетиката. И по-конкретно ВЕИ-тата, основна част от които се държат именно от кохортата около Прокопиев. През 2014 г. бяха драстично намалени цените, на които държавата изкупуваше тока от възобновяеми енергоизточници. Преди няколко месеца пък примката около вратовете на Прокопиев и сие се дозатегна, след като ръководителите на четирите национални работодателски организации Кирил Домусчиев (КРИБ), Васил Велев (АИКБ), Божидар Данев (БСК) и Цветан Симеонов (БТПП) внесоха на среща с главния прокурор Сотир Цацаров сигнал, съдържащ три комплекта материали за нередности в системата на енергетиката, а шефът на ресорната парламентарна комисия Валери Симеонов подаде сигнали конкретно за схемите, правени с участието на Иво Прокопиев и „Икономедия“.

Другата глава на хидрата - Гриша Ганчев, също страда от вкарването на ред в държавата, като при него спирането на кранчетата върви в комплект и с едно вече съдебно дело, по което отговаря пред Темида като тартор на група за точене на ДДС по т.нар. „Захарна афера“, както и разследване за данъчни измами в размер на 3 млн. лева ДДС.

 

Както лъсна през последните месеци, Ганчев в момента играе ролята на наместник у нас на забегналия в чужбина банкер Цветан Василев и

 

подпомага мажоритарния собственик на КТБ

в опитите му да заграби едни от малкото реални активи, които са били закупени с милиардите, източени от трезора, и могат да бъдат осребрени сега в полза на държавата. Миналата седмица стана ясно, че дупката, отворена от Василев с раздаването на необезпечени кредити на свързани с него фирми, е в размер на над 5,6 млрд. лева. След поставянето на трезора под спецнадзора на БНБ банкерът беглец е успял да зачисти с фиктивни прихващания близо 600 млн. лева от тези кредити в опит да сложи ръка върху активи, запорирани срещу тях. Именно по тази схема, проведена с услужливото съдействие на вече бившите квестори на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов, ловчанлията Гриша Ганчев успя да отмъкне бензиностанциите на „Петрол“ под носа на държавата.

Макар обаче вече близо година и половина да си живее необезпокоявано в Сърбия и да продължава със схемите си, Василев заформи кръга „Хидра“, за да подмени политическата и съдебната система у нас като единствен вариант да се спаси от възмездието за кражбата на века, което рано или късно ще го застигне. По-конкретно се очаква това да е до няколко месеца, когато изтича двегодишният срок за разследването за източването на КТБ и се очаква прокуратурата да вкара документите срещу Цветан Василев и компания в съда.

 

 

 

Преди месец и половина пробваха пуч в Темида

Преди месец – броени седмици преди опасността страната да бъде изправена пред нова газова криза, олигарсите от кръга „Хидра“ пробваха да направят пуч в Темида и в изпълнителната власт и да сменят легитимната власт с удобни за тях политици и магистрати.

Началото на пуча бе дадено със старта на публикуването на незаконните записи от разговори между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова. Те далеч не случайно започнаха да се появяват в изкарващия се за разследващ, но всъщност пощенска кутия за мръсни поръчки сайт „Бивол”. Според информация на ПИК самата Румяна Ченалова е направила записите, като за „услугата” е получила 2 млн. евро от Цветан Василев, а те самите бяха използвани от друга свързана с кръга интернет страница - „Медиапул“, за манипулиране на становище от Еврокомисията. Сайтът публикува неофициално мнение на анонимен брюкселски експерт, оказал се по-късно също свързан с въпросния кръг, пробвайки се да изкара, че ЕК иска главният прокурор Сотир Цацаров да бъде отстранен от поста му, докато тече проверката за записите, публикувани в „Бивол“. Ударът им обаче е париран от Европейската комисия, която излиза с категорично опровержение на фалшивата информация, разпространена междувременно от медиите в кръга „Капитал”.

 

Кръгът кръстен на митично чудовище с 9 глави

Името на съзвездие, кръстено на митично чудовище с 9 глави, носи кръгът „Хидра“. Подобно на чудовището, и при него обаче при отсичането на една глава се появяват нови три.

Така в момента главите са много повече, но се знае, че основните са Цветан Василев и Иван Костов, а останалите могат да бъдат разделени в няколко кръга. Освен този на присъдружните им бизнесмени олигарси Гриша Ганчев, Огнян Донев, Иво Прокопиев и Сашо Дончев, има и съдебен, и политически кръг. В последния попадат наместникът на Костов начело на ДСБ Радан Кънев, дясната ръка на Командира Атанас Атанасов и Гроздан Караджов, а също адвокатката на Василев и Гриша Ганчев Татяна Дончева. Преди малко повече от месец агенция ПИК обяви, че в същия кръг влиза и екслидерът на БСП и председател на ПЕС Сергей Станишев, който заедно със съпругата си Моника били топлата връзка към „резервния кон на превратаджиите“ Слави Трифонов. От представителите на съдебната система сред главите на хидрата са шефът на ВКС Лозан Панов, както и неуспелият кандидат за председател на Софийския апелативен съд Нели Куцкова.

 

Ползват медиите си, за да градят имидж и да рутят опонентите си

Олигархичният кръг „Хидра“ разполага и с медии, чрез които подсигурява пропагандната мощ на сценария на пуча - „Дневник“, „Капитал“, „Клуб Зет“ и „Медиапул“, изброява ПИК, като подчертава, че въпросните интернет издания са с нищожна популярност сред обществото, но посланията им придобиват популярност, като се тиражират в Нова тв и bTV. Там властта е овладяна от неколцина близки до кръга „Капитал” новинарски шефове, които са изолирали официалните ръководства на телевизиите и упражняват контрол върху избора на теми и събеседници, обяснява ПИК.

 

Шоуменът кръвен брат на боса на ВИС2

Шоубизнесът в България винаги е бил близо до групировките. Шоуменът Станислав Тодоров Трифонов не прави изключение в това отношение. Публична тайна са близките му контакти както с ВИС2, така и с „Мултигруп”. И не става въпрос само за това, че в зората на демокрацията Слави Трифонов разхождаше няколко от „кукувците” си, за да пеят на купоните на трибуквената групировка срещу заплащане. Нито за хвалбите, че бил кръвен брат на боса на „ВАИ холдинг” Георги Илиев.

Нито за това, че той и колегите му са гвоздеят в програмата на сватбата на Георги и Мая Илиеви. Надушили пари в чалгата, висаджиите създадоха звукозаписна компания, която се явяваше монополист на пазара. По времето, когато силовата групировка обмисляше проекта си за национална банка, водещите фигури в която да са известни спортисти – основно борци и футболисти, се разработваше и паралелен проект. Целта му бе да парализира всички опити да се създава популярна музика от фирми, които не са под крилото на висаджиите и съответно не им дават отчисления. За целта се създава музикалната къща БМК, като звездите на компанията бяха Сашо Роман и Сашка Васева. Впоследствие към тях се добавят и други известни фолкаджии като Марко и Снежина, Кали и др. И въпреки че симпатизира толкова много на братята Илиеви, Трифонов дъни приятелството си с все още живия брат след инцидента, при който Слави Бинев е ошамарен от Жоро Илиев в БИАД. Не е ясно дали мотивите му да подкрепи Бинев са само морални. Трифонов неведнъж е правил резки завои въпреки привидната му независимост. В последните години двойният аршин е много видим, а през 2010 г. депутатът Борислав Стоянов внесе в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси папка с документи, свързани с регистрацията, начина на функциониране и свързаните лица на офшорните фирми на водещия Слави Трифонов. "Досега липсва сериозен правен и икономически анализ, който да покаже произхода на капиталите, с които Слави Трифонов работи, характера на дейността му и данъчната му отчетност пред компетентните органи. Подобен анализ би показал изключително интересни и сериозни обвързаности с лица на българския криминален свят като братята Красимир и Николай Маринови - Маргините, уволнения след поредица от наши сигнали доскорошен заместник-ректор на Стопанската академия в Свищов Андрей Захариев, както и класически симулативни сделки”, гласяха мотивите на Стоянов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване