01/11/16 15:58
(http://www.dnevnik.bg/)

Най-големият и последен дом за деца с увреждания в България затвори врати


Най-големият дом за деца с увреждания в България - този в с. Крушари "Свети Николай Чудотворец" - затвори врати. Той беше последният функциониращ от общо 24 специализирани институции за деца с увреждания в страната. Закриването му е част от продължилите повече от 5 години усилия на държавните институции и неправителствения сектор за извеждане на децата от тези места и настаняването им в центрове от семеен тип и защитени жилища, където да бъдат отглеждани в среда близка до семейната, вместо в изолация и потискаща обстановка както досега. 

Това съобщи Държавната агенция за закрила на детето, която работи по извеждането на децата от последния дом от 2014 г. насам заедно със социалните служби, Община Крушари и Фондация "Лумос". До неотдавна в него са живели общо 93 деца - повечето от тях с тежки умствени и физически увреждания. Били са настанени там през 2010 г. в началото на процеса по деинституционализация, "затворени между 4 стени, в креватчетата си, без всякаква комуникация с външния свят, изостанали в развитието си", поясняват от ДАЗД.   
В последните две години за всяко едно от децата в дома в Крушари специалистите на Агенцията за закрила на детето са изготвили индивидуална оценка на потребностите и са работили с тях за подобряване на уменията им за комуникация. Успоредно специалисти от Фондация "Лумос" обучавали и консултирали персонала в процеса на промяна на съществуващия модел тежко увредените деца и младежи да прекарват времето си в стаите и креватчетата си. 
"Благодарение на приложения метод на интензивно общуване се повиши самостоятелността на децата при хранене, подобри се физическото им развитие", отбелязват от Агенцията за закрила на детето. "Опитът в Крушари и постигнатите резултати показаха, че негативните последици от институционалното отглеждане, могат да бъдат преодолени в голяма степен, когато децата бъдат обградени с внимание, топлина, търпение, сигурност и качествена емоционална връзка с възрастен човек", коментират още от агенцията.

Децата са преместени в центрове за настаняване от семеен тип и защитени жилища из цялата страна - Добрич, Варна, Велико Търново, Русе, Силистра, Провадия, Шумен, Стара Загора, Плевен, Пловдив, Ловеч. Част от тях посещават масовите училища, ползват местните здравни и социални услуги. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване