01/11/16 05:38
(http://www.klassa.bg/)

Петролът поскъпва до $60 през декември

 Петролът ще поскъпне в края на годината до около 50 долара за барел, прогнозира „РИА Новости”.
Най-голямата руска частна нефтена компания „Лукойл” е изчислила годишния си бюджет при среда цена в следващите 12 месеца от 50 долара за барел. "Русснефт" пък е заложила на котировки около 45 долара за барел, при курс от 70 рубли за долар. На подобна цена са заложили и от държавната "Роснефт".
От Raymond James прогнозират лекият суров петрол тип Brent средна цена през 2016 г. от 60 долара за барел, като това ниво бъде достигнато към третото тримесечие. Същата цена за петрола вещаят и от Saxo Bank. Според експертите на банката към края на годината излишъците от суров петрол на световния пазар ще започнат да намаляват, което ще стимулира поскъпването на черното злато. От американското министерство на енергетиката отчитат, че през миналата година среднодневният добив е бил около 9,3 млн. барела. Прогнозата за 2016 г. е производството да падне до 8,8 млн. барела.
От VYGON Consulting смятат, че нива от 70-80 долара за барел ще бъдат възможни най-рано през 2019 г. или през 2020 г.
Американският лек суров петрол с доставка през февруари в петък поскъпна с 45 цента до 33,72 долара за барел, сортът Brent стигна до 34,16 долара, отлепвайки се от 12-годишното дъно.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване