01/11/16 18:45
(http://pik.bg)

Плевнелиев: За нас Азербайджан е стратегически партньор

Плевнелиев: За нас Азербайджан е стратегически партньор

Президентът Росен Плевнелиев удостои с орден „Стара планина“ първа степен извънредния и пълномощен посланик на Азербайджан в България Емил Зулфугар оглу Каримов.

 Най-високото държавно отличие дипломатът получи за заслугите му за развитието на българо-азербайджанските отношения. Отличието е признание за приноса му за развитие на отношенията между двете страни, чрез издигането на политическия диалог на най-високо равнище, чрез задълбочаване на двустранното сътрудничество във всички сфери. „Днес Азербайджан е високо ценен и надежден партньор и приятел на България”, каза българският президент след като удостои посланика с ордена.

Плевнелиев отбеляза още 40-те млн. долара търговски стокообмен, не пропусна и подписания договор за покупка на газ. „За нас Азербайджан е стратегически партньор в усилията ни за постигане на енергийна диверсификация и конкурентни цени на енергийните ресурси”, заяви държавният глава. В речта си той не пропусна и активизираното сътрудничество в областта на културата и образованието и изрази признателността ни за решението на фондацията "Гейдар Алиев" да предостави на България над 1 млн. евро за опазване на българското културно-историческо наследство.

Благодарност за голямата чест да бъде отличен с орден Стара планина изрази Емил Каримов. Като подчерта, че Азербайджан е водеща страна в Кавказкия регион и играе важна роля в енергийната сигурност, дипломатът заяви, че през изминалите 10 г. страната се развива все по-усилено. „Отношенията между Азербайджан и България имат история на близост и приятелство. Сега тези отношения продължават да се развиват”, каза той. За мен престоят в България беше прекрасен, за което благодаря, заяви Каримов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване