01/11/16 19:55
(http://www.dnevnik.bg/)

Путин: Държавните граници нямат значение за мен


"За мен нямат значение границите и териториите на държавите, а съдбата на хората." Това заявява руският президент в публикуваната в понеделник първа част от обширно интервю за най-многотиражния германски вестник "Билд".

Запитан дали си е струвало заради Крим да накърнява отношенията на Русия със Запада, президентът отвръща с въпрос "Какво имате предвид под "Крим".

"Имаме предвид едностранното преместване на граници в Европа, където се уважават държавните граници", отвръщат журналистите от "Билд".

"За мен са важни хората", отговаря Путин и допълва с добре известната си теза, че "националистическият преврат в Киев през февруари 2014г. страшно много уплаши 2.4 милиона руснаци в Крим".

"И какво сме сторили? Не започнахме война, не стреляхме, нито един човек не е убит. Войниците ни просто попречиха на украинските войски в Крим да ограничат свободата на волеизявление на народа."
След това той пак настоява, че т.нар. референдум е бил проява на демокрация и изразяване волята на народа.

"Но не можете просто така да променяте държавни граници в Европа!", продължават журналистите.

"За мен нямат значение границите и териториите на държавите, а съдбата на хората", отговаря президентът.

Запитан как се вписва това в международното право, Путин отвръща, че "разбира се, международното право винаги трябва да се спазва и случаят с Крим е такъв". Тук той отново се позовава на Хартата на ООН, даваща право на самоопределение на народите, и как тя е била използвана за обявяване независимост на Косово от Сърбия.

"Но преди това Белград поведе война срещу косовските албанци, прогонила хиляди от тях. Това е доста по-различно", напомнят от "Билд".

"Фактът е, че имаше продължителна война, в която Сърбия и столицата ѝ бяха бомбардирани и атакувани с ракети. Става дума за военната интервенция на Запада и НАТО срещу остатъчна Югославия. Сега ви питам – ако косоварите са имали право на самоопределение, защо да го нямат хората от Крим? Ще ви кажа – всеки трябва да се съобразява с международните правила и да не ги променя всеки път както му изнася."

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване