01/11/16 16:48
(http://www.dnevnik.bg/)

Реформаторите, останали във властта, ще преговарят с ГЕРБ за по-бързи реформи


В актуализацията на управленската програма, поискана от партията на Меглена Кунева след отхвърлянето на ключови поправки в конституцията, се залагат искания от ГЕРБ за по-ускорени реформи в правосъдието, образованието и електронното управление.

Под декларацията от името на Реформаторския блок в момента са се подписали 13 от 23 депутати от парламентарната група, без шестимата народни представители от ДСБ, които в края на миналата година излязоха в опозиция, и четиримата от гражданската квота. Въпреки че днес Кунева намекна, че очаква още депутати да се подпишат, това едва ли ще стане.

От "Движение България на гражданите" настояват за шест месеца да бъде приет на два пъти отхвърленият от парламента антикорупционен закон, да бъдат приети поправки в Закона за съдебната власт.

По информация на "Дневник" ще настоява и за промени в Наказателния кодекс в частта за прокуратурата, например - намаляването на броя на престъпленията, които да се разследват от държавното обвинение. Източник заяви, че в момента един прокурор има около 300 случая, от които за една година максимално би се справил със стотина, което означава, че в момента той си избира случаите.

Също така от партията на Кунева ще искат спешни промени в Изборния кодекс преди президентските избори наесен, за да се увеличи броят на членовете на районните и общинските избирателни комисии, за да не се повтори хаосът с броенето на бюлетините от местния вот през 2015 г. "Движение България на гражданите" предлага също така въвеждането на машинно броене на бюлетините като крачка към електронното управление. От формацията ще настояват в спешен порядък Народното събрание да разгледа и референдума за електронното гласуване, в който над 70% от избирателите гласуваха "за".

В образованието формацията ще настоява за реалното прилагане на новоприетия Закон за училищното и предучилищното образование още от следващата учебна година. Издатели се оплакаха, че за девет месеца няма да успеят да напишат и отпечатат изцяло новите учебници за първи и пети клас. Също така все още не са уточнени всички държавни образователни стандарти.

Сред предложенията на "Движение България на гражданите" е въвеждането на съвместен орган между Реформаторския блок и ГЕРБ за арбитраж при спорове на местни структури.

От партията на Кунева изразиха надежди преговорите да приключат до 25 януари, като от страната на ГЕРБ преговорите ще се водят от вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова, а от реформаторите - по един представител от четирите партии, останали във властта - СДС, "Движение България на гражданите", Народна партията "Свобода и достойнство" и БЗНС, предвождани от съпредседателя на парламентарната група Найден Зеленогорски.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване