01/11/16 08:47
(http://www.klassa.bg/)

Съдът освободи още честоти за мобилните оператори

 Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) ще отнеме лиценза за предоставяне на мобилни услуги на "4Джи ком". Това става възможно, след като Върховният административен съд (ВАС) окончателно отхвърли жалбата на компанията срещу решението на телеком регулатора. По този начин честотите, които дружеството беше придобило в спектъра 1800 MHz, ще бъдат върнати обратно на държавата и така регулаторът ще може да ги разпредели между останалите оператори за техните мобилни мрежи от четвърто поколение (4G).

Отнет заради неплащане

КРС реши на 14 юли 2014 г. да отнеме разрешителното на "4Джи ком" и съответно да си върне заетия от компанията радиоспектър. Компанията обжалва и първо тричленен състав, а сега втора, последна инстанция се произнесоха в полза на регулатора
Основният аргумент на регулатора за взимане на лиценза на "4Джи ком" е, че компанията не е платила нито еднократната такса от 30 млн. лева за издаването му, нито годишните суми за ползването на предоставените честоти. КРС издаде разрешителното на дружеството на 15 декември 2011 г. и предостави 2x8 MHz лента в спектъра 1800 MHz, за да развива собствена мобилна мрежа. Подобен лиценз по същото време получиха "Макс телеком" със същия обем честоти и "Булсатком", който взе лента от 2x5 MHz. Еднократната такса за десетгодишното ползване на "4Джи ком" и "Макс телеком" беше 30.4 млн. лева, а на сателитния оператор – 19 млн. лева. "Макс телеком" пуснаха своята 4G мрежа през май 2014 г. и вече постигнаха покритие от 60% на населението към септември миналата година. "Булсатком" започнаха да предлагат бърз мобилен интернет от лятото на 2015 г., но не са обявили официално колко е покритието им към момента.  
До редакционното приключване на броя на "Капитал Daily" от КРС не коментираха какви са сроковете и процедурите по отнемането на лиценза и освобождаването на честотите.

Желаният спектър

Апетитът за освобождаващите се  радиочестоти в обхвата 1800 MHz е голям. Това е единствения свободен и икономически изгоден спектър за изграждане на основна мобилна мрежа, но честотите не стигат да покрият желанията  на петте оператора, които искат да развиват 4G услуги - трите големи: "Мобилтел", БТК, "Теленор", и "Макс телеком" и "Булсатком".

Решението на съда трябва да зарадва най-вече "Теленор", които закъсняха с подаването на искането си за честоти, а според закона принципът е "пръв заявил - пръв получил". През лятото на 2014 г. първи поискаха 2x5 MHz "Мобилтел", малко след това през годината същите искания постъпват от "Макс телеком" и БТК. През миналата година заявления подават "Булсатком" и "Теленор".

Непознатият в бранша

Компанията "4Джи ком" беше създадена малко преди търга през декември 2011 г. с единствен акционер "Ултра ком БГ". По данни от Търговския регистър учредител и 100% собственик на "Ултра ком БГ" е Александър Илиев Митрев. Според източници на "Капитал" от сектора реални основатели и притежатели на мистериозната компания са бившият председател на Държавната агенция по информационни технологии и съобщения Пламен Вачков и бившият министър на промишлеността в кабинета на Димитър Попов Иван Пушкаров. Името на Пушкаров фигурира в списъка на акционерите на "Ултра ком БГ", представен на последното общо събрание на дружеството през декември 2013 г. "4Джи ком" няма отчетени приходи от 2013 г. насам, а за изминалата година е отчело загуба от 4.4 млн. лв.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване