01/12/16 07:18
(http://www.klassa.bg/)

Акад. Стефан Воденичаров: Председателят президент

 Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров винаги е елегантен, говори малко, има чудесно чувство за хумор, забележителни познанства в международните среди, над 70 патента, впечатляващи научни публикации, орден „Стара планина“, председател е на Сдружението на оръжейните търговци, бивш служебен министър на образованието и настоящ кандидат за президент. В последно време обаче е „развил“ способност да привлича скандали.

Част от Общото събрание на БАН поиска оставката му от поста председател на Академията. „Импийчмънтът“ не мина с няколко гласа, но критиките към шефа бяха безжалостни. Колегите му са му ядосани от няколко месеца, а последният бюджет на БАН е прелял чашата на търпението им. Защото за поредна година ще са с неплатени отпуски, без заплати в края на годината и на дъното на щатната таблица на бюджетните институции. Да не говорим, че за да си вършат работата, им трябват не просто пари, а много пари. И председателят е отговорен за това.

Воденичаров оглави Академията през 2012 г. Преди това бе директор на Института по металознание, но бе по-известен с познанията и позициите си в оръжейния бизнес. И това са познания, трупани с много практика, безкрайни часове работа и много упоритост. Няма експерт в този бизнес, който да не казва добри думи за Воденичаров и научните му разработки. Постиженията му като учен също са забележителни и отличени. В началото на мандата си обещава на колегите си да работи за повишаване на бюджета на БАН, като убеди политиците, че само работеща научна институция може да донесе просперитет на държавата.

Колегите му нямат основание да не му вярват. Още като директор на института по металознание приема прясно избрания президент Росен Плевнелиев, близък е и с Георги Първанов, приема поканата на БСП да оглави инициативния комитет за АЕЦ „Белене“, но срещата му на оръжейно събитие с премиера Бойко Борисов го кара да приема поста на образователен министър вместо отстранения Сергей Игнатов. Кандидатурата му предизвиква ожесточени спорове, но ГЕРБ твърдо го бранят с аргумента, че Воденичаров не е червен, а човек на науката и с управленски качества. Академикът доказва това, като устоява на натиска, и прекратява най-скандалните проекти на Фонда за научни изследвания за стотици милиони левове. След като сдава министерския пост, дълго ходи на заседанията на кабинета по покана на Борисов.

Каквото и да е казвал на тези заседания обаче, ефектът е никакъв за бъдещето на Академията, нейното институционално и финансово състояние. Публичните призиви за достойно съществуване на БАН от страна на председателя стават все по-спорадични през годините, неплатените отпуски на колегите му все повече, средната брутна заплата остава на „престижните“ 650 лева, а последните изменения доведоха до това, че чистачка и млад учен вземат една и съща заплата. Воденичаров дори не се опитва официално да брани по-висок бюджет за тази година на заседанието на комисията по образование за 2016 г. Липсата на средства е основната причина академичната гилдия да му е гневна, но не е единствената.

Преди това Воденичаров ядоса институтите с предложението си за промяна в закона за БАН, с който увеличаваше правата на академиците, както и засилваше авторитарната власт на председателя. След серия от вътрешни протести се стигна до бойкот на идеите му на Общото събрание. Той пък им се разсърди.
И още. Името на Воденичаров бе забъркано в няколко обществено-политически скандала, които не се приемат добре и от Академията. Той бе инициатор за поканата и връчването на орден на Вселенския патриарх Вартоломей, чието посещение предизвика само скандали. Доста дълго след това Плевнелиев и Борисов се оправдаваха.

Заиграванията му на македонска тематика също се преценяват внимателно. Негативни коментари се появиха и като реши лично да представи книга на турския премиер Ахмед Давутоглу. „БАН трябва да е място за политическа и религиозна толерантност“, каза вчера академикът на Общото събрание в отговор на критиките, че поставя институцията в неловко положение с необмислени и несъгласувани прояви. Явно обаче той не мисли така, защото днес в Академията е поканен да изнесе лекция за „Ислямска държава” главният мюфтия Мустафа Хаджи.

Неприета докрай номинация

На кандидатурата на акад. Воденичаров за президент, издигнат от инициативен комитет, също не се гледа с добро око от академичната гилдия. Не е ясно чия патерица ще е той в тази битка, но после спечелилият ще отмъщава на нас, е общото мнение в БАН. Самият Воденичаров изненадващо обяви вчера, че още не е приел докрай номинацията. Той обаче винаги е говорил, че иска да работи за ново гражданско общество и за държава, която да произвежда повече, за политици, които мислят не за 4 години напред, а поне за 10, за стабилна дясна политика и за чист бизнес.

ЗА НЕГО

 

Трябва ни друг председател

Председателят на БАН не е участвал в работата на Общото събрание от 18 май 2015 г., т.е. повече от 7 месеца. По негова вина координация между Общото събрание и председателя на БАН отсъства, което не позволи организирането на ефективни действия през 2015 г. за осигуряване на по-добра бюджетна субсидия за 2016 г. Предвид и на заявеното намерение на акад. Воденичаров да се кандидатира за президент смятам, че в момента БАН се нуждае от друг председател.

Проф. Бойко Георгиев, подал искането за отстраняването на Воденичаров

 

Не е само той виновен

Не подкрепих отстраняването на академика, защото не смятам, че само той е виновен за ситуацията с финансирането на БАН. Имам много критики към него, но не мисля, че сега е времето да ги споделям.

Проф. Лъчезар Аврамов, БАН

 

"Единството на нацията се олицетворява от президента и президентската институция. Днес България има нужда от президент обединител на нацията, безспорен авторитет, без пристрастия към отделни кръгове и партийни цветове. България се нуждае от истински държавник и патриот. Такъв човек е председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров"

Мотиви на инициативния комитет за издигането акад. Воденичаров за президент, в който влизат Огнян Герджиков, Светлин Русев, Антон Дончев, Георги Марков и др.

 

"Предложението да бъде прекратен мандатът на акад. Воденичаров трябва да се разглежда като положително събитие. Определено е необходима нова дискусия каква трябва да бъде ролята на основния ни научен център. Необясними са и заигравките с организираната религия, и то в времена, когато световната научна общност все по-активно поема основна част от усилията за ограничаване пагубната обществена роля на религията. По думите на Л. Краус в „Ню йоркър“: „Днес всеки учен трябва да е войнствен атеист.“

Олег Йорданов, ръководител на лаборатория в Института по електроника

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване