01/12/16 05:33
(http://www.klassa.bg/)

Американската „Ей И Ес“ чака 600 млн лв от НЕК

 На 600 млн лв са набъбнали неразплатените задължения на НЕК ЕАД към американската централа Ей И Ес край Гълъбово, съобщи изпълнителният директор на дружеството, собственик на мощността Оливие Маркет.

Той изрази надежда си, че до няколко седмици с положителен резултат ще приключат преговорите на Българския енергиен холдинг с няколко банки за отпускането на спешен кредит в размер на 600 млн евро. Парите са необходими за разплащане с американските Ей И Ес и Контур глобал ТЕЦ „Марица изток 3“.

Маркет не се ангажира с конкретни срокове за финализиране на разплащанията, които трябва да отпушат енергийната система

По думите на инж. Тодор Бележков , директор „Експлоатация“ на тЕЦ „Ей И Ес“ безпокойство буди искането на държавното „Мини Марица изток“ ЕАД-Раднево да бъде намален добивът на въглища от трите открити рудника. За 2016 г. централата е заявила 5,2 млн т въглища, които осигуряват нормалния ритъм на при 60 на сто натоварване на съоръженията.

Според инж. Бележков през последните няколко месеца централата работи със 70 на сто натоварване на двата си блока, през най-студените дни се стигало и до максимално използване на мощностите.

Въпреки проблемната финансова ситуация американското дружество продължава да изпълнява социалната си програма по договора с община Гълъбово. 2,5 млн лв са изразходвани за модернизацията на младежки комплекс в градчето, още толкова предстои да бъдат предоставени за завършването на целия обект.

Според Оливие Маркет от „Ей И Ес – България“ имали готовност да финансират и нов проект за допълнителна енергийна мощност при необходимост от страна на родната икономика.

428 млн лв има да получава държавното „Мини Марица изток“ ЕАД-Раднево за продадените въглища, само двете американски централи „Контур Глобал Марица изток 3“ и АЕS дължат 364 млн лв, от които 350 млн са просрочени.

Дружеството на свой ред е задлъжняло към свои контрагенти, на 182 млн лв възлизат просрочените плащания, коментира изпълнителният директор инж. Андон Андонов. От 2009 г. не е променяна цената на добиваните тук въглища, която сега е 77 лв /т условно гориво без ДДС при 115 лв /т според разработената от Делойт и Туш методика.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване