01/12/16 06:20
(http://www.klassa.bg/)

Астрономи са открили най-масивния галактически куп в древната Вселена

 Астрономи са открили най-голямата група от галактики в младата Вселена, пише Space. Това не е най-голямата група от галактики открита въобще, но държи рекорда за най-голяма в ранните години на Вселената. 
“От всички структури, които някога сме наблюдавали това е най-масивната в първите 4 милиарда години на Вселената,” казва астрономът Марк Бродуин от Университета на Мисури в Канзас Сити. Бродуин е ръководил екипа, който е идентифицирал древния галактически куп.
Галактическите купове са сборове от галактики, които се формират след образуването на звездите и отделните галактики. Гравитацията свързва стотици хиляди галактики заедно в групи, които са толкова огромни, че могат да изкривят тъканта на пространство-времето. Според настоящите разбирания формирането на масивни обекти би трябвало да отнема милиарди години. 
През 2012 година учени са използвали космическия телескоп Spitzer, за да измерят галактическия куп IDCS 1426, който се намира на приблизително 10 милиарда светлинни години от Земята. Тъй като светлината преминава разстоянието от една светлинна година за една година, астрономите са изучили купа, какъвто е бил, когато Вселената е била на едва 3.8 милиарда години. 
Първоначалните изчисления само са предположили, че IDCS 1426 е съдържал невъобразимо голяма маса. Бродуин и колегите му са решили да направят по-детайлни проучвания с три различни метода, използвайки телескопа Hubble и обсерваториите Keck и Chandra. И трите наблюдения, независимо едно от друго са достигнали до маса, 250 трилиона пъти по-голяма от масата на Слънцето или 1000 пъти по-голяма от тази на Млечния път. 
IDCS 1426 не е най-масивният галактически куп във Вселента. Челното място заема огромен куп, разположен на едва 7 милиарда светлинни години от Земята. Наричаният неофициално “Ел Гордо” тежи впечатляващите 3 квадрилиона пъти масата на Слънцето. Според Бордуин купът IDCS 1426 е на път да се превърне в структура с подобни мащаби. “От статистическа гледна точка това е предшественик на “Ел Гордо”, казва ученият. След още 3 милиарда светлинни години древният куп би трябвало да се доближи до масата на “Ел Гордо”. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване