01/12/16 16:08
(http://www.dnevnik.bg/)

Държавата планира да си върне авиоремонтен завод, собственост на Цветан Василев


"В напреднала фаза сме държавата да си откупи обратно авиоремонтния завод "Авионамс", съобщи премиерът Бойко Борисов днес в авиобаза "Граф Игнатиево", цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната. Става дума за бившия военен завод ТЕРЕМ "Георги Бенковски" - Пловдив, който беше приватизиран преди пет години.

Авиоремонтният завод, разположен на територията на авиобаза Граф Игнатиево, попадаше в кръга на фирмите, контролирани от бившия собственик на фалирала КТБ Цветан Василев. В момента не е много ясно в чия сфера на влияние е останал "Авионамс" след "развода" между Василев и депутата от ДПС Делян Пеевски, написа днес capital.bg.

През март миналата година, когато мистериозната инвестиционна компания LIС33 обяви плановете си за спасяване на предприятия, собственост на шефа на КТБ Цветан Василев, наред с "Виваком" и "Дунарит", беше споменат и "Авионамс".

В своя профил във "Фейсбук" премиерът посочи и мотивите за връщане на собствеността върху авиозавода: "Не само МиГ-овете, но и много хеликоптери и друга летателна техника имат нужда от ремонт и обслужване. По този начин ще поправяме и възстановяваме изтребители и оборудване в български завод, а и ще допринесем за създаването на работна ръка", написа Борисов.

Министърът на отбраната Николай Ненчев от своя страна обяви, че ще бъде обявена обществена поръчка за доставката на шест нови двигателя за самолети МиГ-29 и съответните части за тях. Парите за тях са обезпечени в бюджета, допълни Бойко Борисов. Той припомни, че министърът на отбраната има мандат за преговори за нов самолет.

Доставката на моторите наред с ремонта на още шест двигателя в Полша ще позволи страната да разполага с шест изправни изтребителя Миг-29. Днес в авиобаза "Граф Игнатиево" военният министър се повози на самолет, оборудван с двигатели, доставени за временно ползване от Полша по споразумението за логистична подкрепа за бойните самолети. Изтребителят с борден номер 33, на който се качи Николай Ненчев, беше пилотиран от заместник-командир на трета авиационна база Граф Игнатиево полковник Димитър Петров.

"Нямам съмнения за това, че българската авиация ще бъде на високо ниво и ще може да изпълнява своите задължения", каза днес в Граф Игнатиево министър Николай Ненчев.

"Благодарим на Полша, че в един критичен момент поеха ангажимент и помогнаха с доставката на ремонтираните двигатели", обяви пък Борисов. Министър-председателят добави, че се очаква до края на март да приключи ремонтът на летището в Безмер.

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване