01/12/16 08:56
(http://www.dnevnik.bg/)

Кристалина Георгиева: Има опасност европейците да се обърнат срещу бежанците


Ако Европа се превърне в разграден двор, има опасност европейците да се обърнат срещу бежанците. Това прогнозира в интервю за БНТ  зам.-председателя на Еврокомисията и еврокомисар по бюджета и човешките ресурси Кристалина Георгиева.

Еврокомисарят изтъкна, че основен приоритет на Брюксел през 2016 г. ще е опазването на външните граници. "Ако искаме да запазим правото на хората да се придвижват свободно в Европа, трябва да защитаваме външната си граница. Не е нормално да се изсипят стотици хиляди хора и ние да се стараем да ги регистрираме. Трябва първо да определим идентичността на човека и защо идва и тогава да решаваме дали да остане и ако не, трябва да имаме капацитета да ги връщаме", каза Георгиева и предупреди: "Има опасност европейците да се обърнат срещу бежанците. Не правим и на бежанците услуга, ако Европа се превърне в разграден двор".

"Когато има такъв (мигрантски) натиск върху ЕС, трябва да знаем кой идва в Европа, кои са тези, които имат право да търсят статут на бежанци и кои са тези, които търсят работа - ако има (работа), добре дошли, ако няма - трябва да ги връщаме," каза Георгиева и подчерта, че най-вече трябва да бъдат установявани онези, които идват с лош умисъл, а това означава по-добра защита и на национално, и на европейско ниво, включително и чрез новата Европейска служба за гранична и брегова защита.  

Тя припомни, че в европейския бюджет парите за тази цел са увеличени над два пъти - от 4.5 млрд. евро на 10 млрд. евро и допълни, че тази "щедрост е не само човещина, тя е и защита на собствения ни интерес" заради важния урок, научен през 2015 г., че "много по-евтино е да плащаме за бежанците в Ливан, Йордани, Турция, отколкото в Европа." 

България излезе на второ място в ЕС през 2015 г. по усвояване евросредства, но за да продължи да има успех, трябва добре да познава новите условия, въведени със започналия програмен период и да не се поставя в досегашната ситуация, когато трябваше да наваксва, препоръча Георгиева.

Тя каза, че едно от новите условия е за макроикономическа стабилност, така че еврофинансирането да подпомага реформите. Освен това Еврокомисията ще задържа 6% от парите като резерв за награда за отличниците, така че, ако България иска да си ги получи и да претендира за още пари, трябва да заложи на качеството на проектите, каза Георгиева. 

Помолена да коментира това, че името й се споменава като евентуален кандидат за поста генерален секретар на ООН паралелно с името на Ирина Бокова, Георгиева отговори: "За мен е чест, че името ми се споменава, но аз си имам работа и си я върша".

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване