01/12/16 05:10
(http://www.klassa.bg/)

Новата документална поредица на TLC „Да спасиш живот за час“ представя решенията на парамедиците в първите минути след инцидента

 Новото предаване „Да спасиш живот за час“ проучва какви жизненоважни решения трябва да вземат лекарите по време на първия критичен час при оказване на спешна медицинска помощ. Документалната поредица предлага уникален поглед към дилемите и нововъведенията в спешната медицина, благодарение на специално монтирани камери и 360-градусов достъп до специалистите на местопроизшествието и в болницата. Всеки епизод проследява как екипът се отзовава на три много различни спешни случая. От 14-и януари, 22:00 ч. по TLC поредицата ще представи решенията на работещите под изключително напрежение професионалисти, за които не съществуват понятия като „рутинна процедура“. Зрителите ще се запознаят от първо лице и с работата на хирурзите и специалистите в изпълненото с адреналин спешно отделение.

Един от случаите, които „Да спасиш живот за час“ представя, е на пешеходец, ударен от кола в Лондон. По-малко от 11 минути след като спешните екипи получават обаждане за инцидент в Северен Лондон, медицински спасителен хеликоптер се отзовава на сигнала. Мараятия „Ем Джей“ Слабърт, лекар от Южна Африка с вид и решителност на амазонски войн, пристига на мястото на злополуката заедно с екип от парамедици. Отстрани на пътя лежи Румен, 31-годишен пешеходец. Той все още е в съзнание, но ръцете и краката му са в неестествена позиция. За няколко секунди Слабърт и екипът й инспектират ситуацията.

„Да спасиш живот за час“ показва колко изумително работи ума на лекарите по време на спешни ситуации. Веднага след като специалистите пристигат на мястото на инцидента, те влизат в ролята на детективи, които търсят „доказателства“: вдлъбнатините и счупените места по колата подсказват на д-р Слабърт, че краката на пострадалия са поели първоначалния удар, ребрата му са били смазани от предния капак, а ръцете му са се врязали в стъклото отпред, след което той се е озовал на покрива на автомобила. Първото нещо, което Слабърт прави, е да провери дали мъжът чувства краката си и да го стабилизира. Докато мисли, тя говори с пострадалия и направлява екипа. „Не трябва да прибързаме,“ споделя д-р Мараятия „Ем Джей“ Слабърт. „Това, с което се занимаваме не е магия, а медицина.“, допълва специалистът.

Документалното предаване „Да спасиш живот за час“ ще запознае зрителите с редица критични случаи, пред които се изправят специалистите  от спешна медицинска помощ, всеки четвъртък от 14-и януари, с начален час 22 ч. по TLC. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване