01/12/16 10:35
(http://www.dnevnik.bg/)

Президентът Ердоган: Самоубийствената атака в Истанбул е дело на сириец (обновена в 13:37)


Експлозия разтърси центъра на Истанбул в 10:40 тази сутрин, близо до площад "Султанахмет", предаде CNN Turk.

"Осъждам тази самоубийствена атака, извършена от сириец", заяви президентът Реджеп Ердоган, цитиран от телевизия ТРТ.

10 души са загинали, а 15 са ранени, съобщиха от администрацията на валията на провинция Истанбул, цитирани от в. "Хюриет". На снимки в социалните мрежи се виждат тела на загинали и разкъсани части от тях. Някои от починалите са германци, съобщава телевизия TRT.

Властите смятат, че нападението е дело на "Ислямска държава", тъй като е било насочено срещу цивилни, писа в. "Хюриет". Анкара води сражения както с джихадистите, така и с бунтовниците от Кюрдската работническа партия (Partiya Karkerên Kurdistanê‎ - PKK). PKK обаче избягва нападенията срещу цивилни граждани и атакува предимно полицаи и войници.

Шестима германци, един норвежец и перуанец са сред ранените в екпсплозията, предаде агенция "Доган". Външното министерство в Сеул потвърди пред в. "Хюриет", че южнокореец също е леко пострадал.

Представител на туристическа компания, отказал да бъде идентифициран, потвърди за "Ройтерс", че туристическа група от Германия е била в района по време на експлозията. CNN Тurk предаде и за трима ранени турци, един от които е в операционната.

Няма пострадали български граждани в експлозията, която стана тази сутрин в Истанбул, съобщи генералният консул на България в Истанбул Ангел Ангелов, цитиран от БТА.

От генералното консулство са направили запитване до органите по сигурността, откъдето са получили информацията, че няма пострадали български граждани.

Съветът за радио и телевизия обяви временна забрана за отразяване на инцидента по настояване на премиера, съобщи в. "Заман". Премиерът Ахмет Давутоглу свиква извънредна среща на кабинета, съобщи TRT.

Нападението вероятно е терористична самоубийствена атака, твърдят източници на телевизия ТRТ, която предава за трима загинали.

Посланиците на Великобритания и САЩ в Турция – Ричард Мур и Джон Бас, изразиха съболезнования в Twitter.

#Turkey: Images from the scene of the blast in #Sultanahmet, #Istanbul. Casualties visible. pic.twitter.com/cwU531AnvT

— Haidar Sumeri (@IraqiSecurity) January 12, 2016
"Беше 10:30, работехме както си обикновено и чухме страшен шум, стреснахме се ужасно много, видях хора, лежащи, без да мърдат, мисля, че около 10 или 15, не знам. Усетихме миризма на изгоряло, много се уплаших", разказва работник, който е бил на мястото на взрива пред TRT.

Полицията е отцепила площада, на мястото се виждат и линейки, които допреди малко изнасяха към болници загинали и ранени. Полицейска кола се е обърнала по пътя към площада и е изправена с помощта на минувачите.

#Sultanahmet, #Istanbul, #Turkey: Civilians trying to rescue people in an overturned car. pic.twitter.com/KfqbuhBye3

— Haidar Sumeri (@IraqiSecurity) January 12, 2016


Взривът е избухнал близо до известния Египетски обелиск и е бил толкова силен, че се е чул в далечния квартал "Бешикташ". В. "Хюриет" публикува карта на мястото на взрива.



Синята джамия, дворецът "Топкапъ" и църквата "Света София" се намират в близост до площада. Мястото е една от най-старите части на града и е изключително популярно сред туристите.

Am in Istanbul big bang sounds like an explosion.  Anyone know what's happening #istanbul

— jane blatchford (@speedygonzarlez) January 12, 2016


I just heared the sound of a heavy explosion in Istanbul,don't know from where. Patlama Istanbul'da.  #Istanbul'da patlama

— Sabine Küper-Büsch (@Sabine_KB) January 12, 2016В същото време в осемтажна сграда в квартала "Малтепе" избухна пожар и неизвестен брой души още се намират вътре, съобщи в. "Дейли сабах". Кметът на квартала Али Кълъч заяви, че 20 души са спасени и има още един на покрива на сградата, която е трябвало да бъде хотел. "Малтепе" се намира в азиатската част на града и е далеч от най-известните туристически маршрути.



Турция стана жертва и на бомбени нападения, които според прокурорите са дело на "Ислямска държава". Две самоубийствени атаки в Анкара през октомври убиха повече от 100 души, а повече от 30 бяха убити при атака в близост до границата със Сирия през юли миналата година.

Според източници на BBC, Истанбул през последните месеци е и арена на чести атаки от радикално лява групировка, докато агресията ескалира между турските сили и кюрдски бойци, главно в югоизточна Турция, след проваленото примирие.

Едва преди дни силите за сигурност предотвратиха планирана от "Ислямска държава" терористична атака, която трябваше да бъде извършена в Анкара на Нова година. Двама души са били арестувани, докато са оглеждали възможни места за самоубийствени нападения.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване