01/12/16 05:41
(http://www.klassa.bg/)

Путин пред „Билд“: Границите за мен не са важни

 „За мен са важни не границите, а хората“, заяви руският президент Владимир Путин в обширно интервю за немския вестник „Билд“. В него държавният глава защити позицията на своята страна по Украйна, разширяването на НАТО и присъединяването на Крим, и прогнозира подем на руската икономика.

          Най-критичен Путин бе към Северноатлантическия пакт, който според него е виновен за продължаващото напрежение с Русия, заради разширяването си в Източна Европа. „Кризите в Европа нямаше да се толкова остри, ако алиансът не се стремеше на „царства“ и да се разширява“, каза Путин пред изданието. "НАТО и САЩ искаха пълна победа над Съветския съюз. Те искаха да седнат на трона в Европа сами. Но сега те седят там, а ние говорим за всички тези кризи, които иначе нямаше да имаме", констатира президентът пред „Билд“. Той отхвърли идеята, че тъй като бившите съветски сателити са искали да се присъединят към НАТО, е било невъзможно да им се откаже. „Нима в устава на алианса е написано, че той е длъжен да приема всички, които поискат? Не. Необходими са критерии и условия“, отбеляза Путин. Той  отбеляза още, че САЩ продължават да развиват плановете си за система за противоракетна отбрана в Източна Европа, за да парират ядрена атака от Иран, въпреки че бе постигнато споразумение по иранската ядрена програма.

          В интервюто, публикувано в понеделник, Путин нарече „театър на абсурда“ западните санкции, наложени върху Русия в отговор на присъединяването на Крим. Той определи ограничителните марки като „глупаво и вредно решение“ „Руското население прекрасно чувства и разбира и със сърцето, и с ума си какво се случва. Навремето Наполеон е казал, че справедливостта е въплъщението на Бог на земята. Ето съединяването на Крим с Русия е справедливо решение“, подчерта президентът. Той добави, че реакцията на западните партньори е била грешна и е била не в подкрепа на Украйна, а с цел да спре ръста в Русия. Той призна негативното влияние на санкциите върху икономиката на страната, но заяви, че те носят и позитивен характер. Путин отбеляза още, че Москва е готова да търси компромис с ЕС, но само при условие, че взаимно се спазва международното право. В същото време той подчерта, че за него първостепенна задача си остава защитата на интересите на Русия. „Отношенията между държавите се градят по-малко по различен начин от тези между хората. В тази връзка аз не съм приятел, нито невеста, нито жених, а президент на Руската федерация, на 146 млн. души. Тези хора имат свои интереси и аз съм длъжен да ги отстоявам“, категоричен бе Путин.  

Той отхвърли критиките към ролята на Русия в сепаратисткия бунт в Донбас, уточнявайки, че споразумението между Киев и проруското опълчение не се прилага както трябва. "Конституционна реформа трябваше да предостави автономия на Източна Украйна и трябваше да бъде приета до края на 2015 г. Това не стана, а годината свърши. Това не е грешка на Русия", посочи президентът. Запитан дали Русия е правила грешки в миналото, Путин призна: "Да, правили сме грешки. Закъсняхме. Ако бяхме заявили за националните си интереси по-ясно от самото началото, то днес светът щеше да е по-балансиран ", отбеляза президентът. Относно икономиката на Русия - той прогнозира постепенен ръст, но призна, че през 2015 г. брутният вътрешен продукт е намалял с 3,8%, а инфлацията е достигнала 12,7 на сто.

          Президентът не знаел, че Меркел се бои от кучета

          Пред „Билд“ Путин призна, че не е знаел, че канцлерът на Германия Ангела Меркел се страхува от кучета. Той направи това уточнение по повод решението си да пусне лабрадора Кони на срещата му с Меркел през 2007 г. в Кремъл. Тогава пресата писа, че домакинът е направил това нарочно. „Не, разбира се! Аз не знаех този факт. Напротив – исках да я зарадвам, показвайки й своето куче. След това обаче й се извиних“, разказа президентът пред немския вестник. 

 
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване