01/12/16 12:54
(http://www.klassa.bg/)

Скандален сигнал до Цацаров! Дясната ръка на Прокопиев с имение за над 2 млн. евро край Созопол

 Природозащитната партия „Екогласност“ е сезирала главния прокурор Сотир Цацаров за скандален имот край морето на топжурналист от „Капитал“, стана ясно преди дни. Копие от сигнала е изпратено също до Министерство на околната среда и водите, Дирекция за национален строителен контрол, община Созопол и НАП, научи БЛИЦ. Палатът на Йово Николов е оценен сега за над 2 млн. евро, намира се на първа линия до морето и прави достъпът до плажа на далян „Чайка“ край Созопол напълно невъзможен откъм брега. В сигнала се упоменава, че имотът е придобит на изключително ниска цена, нетипична за черноморското крайбрежие и специално за Созопол и че скалите край него са бетонирани от Николов.

„Едно кратко пътуване с лодка за разходка на юг от Созопол и Лозенец би показала десетки нарушения на закона по българското Черноморие - излят бетон в морето, превърнал се в ограда, каменни и метални пристани, заведения, които като наколни жилища влизат над водата... Някои от случаите са тотално незаконни, други са прикрити като брегоукрепване.“ Така започва статия на Йово Николов, озаглавена "Брегоусвояване. Бетонирането на Черноморието се маскира като укрепване на брега“, публикувана на 26 юни 2009 във в. „Капитал“ . Година по-късно той написва и „Бетонирана арогантност” (публикувана на 28 май 2010), в която, от позицията на последна истанция, скандалният журналист описва извършени нарушения, но пропуска тези, които той самият е направил като собственик на имот на първа линия на морето край Созопол. Йово зверски е бетонирал красивите скали на далян „Чайка“, но се чувства недосегаем за строителните закони. Извършеното от него нагло и грозно незаконно строителство, е най-точната илюстрация на народната поговорка  „Крадеца вика,  дръжте крадеца”. 

Имотът е купен през 2002 г. за цели 0,69 лв на квадратен метър. Сега, изграденото от него имение, заедно с високите бетонни стени, се оценява на над 2 млн. евро.

Йово Николов е дългогодишен анализатор в сектор "Сигурност", автор на стотици разследвания. Работил е във вестниците "24 часа" и "Континент". Съпруг е на шефката на политическия кабинет на Вежди Рашидов – Ива Петрони.  Днес е отговорен редактор на в. "Капитал" и крупен собственик на яхта, луксозен джип и имот за милиони край морето. В съседство са имотите на шефа му Иво Прокопиев и бившия съдружник в „Икономедия“ Филип Харманджиев.

През 2002 година се образува гражданското дружество "Колокита”, в което съдружници са въпросните радетели за усвояване на защитената едноименна зона, намираща се на площ от 650 дка между Созопол и къмпинг "Каваците”.

Зоната е обявена за защитена през 1970 г. от Министерство на горите и горската промишленост (зап.№1754/16.06.70), с мотиви запазването на намиращите се там изключително красиви многобройни фиорди и скални образувания, които предизвикват голям интерес на българските и чуждестранните туристи.

Докато Филип Харманджиев закупува земята си за около 49 стотинки на кв. метър, то журналистът Йово Николов качва цената на 69 стотинки, а собственикът на "Икономедия" Иво Прокопиев стига "космическите” около 2.00 лева на кв. метър.

„Това при всички случаи е данъчна измама и несъмнено трябва да бъде разгледана детайлно от данъчната администрация, защото имотите в района на местност ”Буджака” са едни от най-скъпите на територията на Република България и цената им на първа линия е около 300 евро на кв. метър“, каза лидерът на „Екогласност“ Емил Георгиев.

През 2012 г. стана известно, че Иво Прокопиев и Ф. Харманджиев са приватизирали улица, която е била предвидена за преминаване на граждани и с това достъпът до морето е станал невъзможен. Същото е сторил и Йово Николов в района на далян "Чайка”, но е успял да надмине работодателите си по начина на застрояване. Надминал ги е както с превишаване на процента на застрояване, така  и с размера на застроената площ, и с количеството бетон, излят на скалите. Достъпът до красивия миден плаж на далян "Чайка” е невъзможен, тъй като има бетонна пътека обозначена като „частна“.

„По данни на наши членове, в и до имот с кадастрален № 8076 на улица „122“ № 4 в местност „Буджака“, от който са образувани УПИ VІІ-8076 и VІІІ-8076  по посока към морския бряг, в непосредствена близост до морската вода и в заливна зона, са изградени стоманобетонни стени, стълбища, площадки и други строежи с неизвестно предназначение, за които няма информация дали са допустими по действащите планове и по приложимите нормативни актове, дали ползването им е разрешено, дали проектирането и изграждането им отговаря на плана за управление на защитената местност. Доколкото ни е известно, достъпът до тези строежи е ограничен, а ползването им не може да се извършва публично, включително откъм морския бряг.

При справка в община Созопол се установява, че няма специализиран устройствен план по Закона за устройство на черноморското крайбрежие и не се предвижда застрояване на брегоукрепителни, брегозащитни и други съоръжения, както и строежи на морския бряг“, пише в сигнала на „Екогласност“.

Очаква се прокуратурата да разпореди проверка за спазване на законността на извършените действия по проектиране, разрешаване, изграждане, контрол, приемане и въвеждане в експлоатация на строежите в и около скандалния имот на топжурналиста от „Капитал“.

http://www.blitz.bg/news/article/386037

 

 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване