01/12/16 06:19
(http://www.klassa.bg/)

Учени правят 3D модели на балистиката на комета

 Космическата сонда Stardust на американската Национална космическа агенция (NASA) посети кометата Уайлд 2 през 2004 година и взе проби от опашката й от прах в специални плоскости от “аерогел”. Апаратът върна капсула с ценните проби на Земята през 2006 година. Сега учени в САЩ правят детайлни триизмерни карти на кухините, издълбани от кометния прах в аерогела, пише BBC News. Изследователите искат да реконструират частиците, които първи са се ударили гела, като изучават следите с микроскопи и рентгенови лъчи. Целта на екипа е да открие и останали в плоскостите малки зрънца материал, които да бъдат извлечени и тествани. 
При по-голямата част от проучванията на пробите, взети от Stardust, са избирани зрънца чрез използване на стандартни оптични изображения, като вниманието е било насочено към относително големи частици, които са прокопали канали в пяната. 
“Искаме да открием къде са най-интересните частици,” казва Аманда Уайт от Природонаучния музей в Ню Йорк. Когато кометният прах се е ударил в гела със скорост 6 км/сек, той е издълбал сложни форми, често наподобяващи капки - с голяма “луковица” близо до точката на проникване, която постепенно се стеснява до мястото, където могат да се открият най-големите оставащи частици. 
Уайт и колегите й смятат, че картографирането на тези следи, състоящи се най-вече от празно пространство, смачкан и разтопен аерогел и съвсем малки количества материал от кометата, ще предостави ценна информация за зрънцата, който са ги прокопали - какви са били размерът, консистенцията и химичният им състав. 
Реконструирането е сложно, тъй като останките са частични. “Никой от летливите елементи - никой от газовете или леда, които знаем, че са били в кометата, не са достигнали до Земята. Всички те са се изпарили или сублимирали. Можем да намерим следи по стените на кухините, но в по-голяма част разполагаме само със скалния материал,” обяснява Уайт. “Идеята е да направим симулации, които да реконструират тези газове и ледени частици, а след това да видим, дали те оставят следи, като наблюдаваните в гела.” 
За да сканира точната форма на следите, екипът използва конфокален микроскоп. Той генерира фини оптични разрези на пробите, чрез които може да се пресъздаде триизмерна форма. Учените си служат и със синхротрон - ускорител на частици, който произвежда мощни рентгенови лъчи, за да определят химичния състав на материала, останал по-стените на кухините. Екипът планира да добави към конфокалния микроскоп и спектрометър Раман, който е в състояние да разкрие по-сложен химичен състав в сравнение с рентгеновите лъчи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване