01/13/16 05:27
(http://www.klassa.bg/)

RBS: Продавайте всичко

 Британската банка RBS съветва клиентите си да се подготвят за "година на катаклизми" и глобална дефлационна криза, която може да изтрие една пета от стойността на пазарите. Анализаторите подчертават, че пазарите дават сигнали за проблеми, подобни на тези в месеците преди срива на Lehman Brothers през 2008 г. "Продавайте всичко освен висококачествени облигации. Вече става въпрос за запазване на капитала, а не за реализиране на възвращаемост върху него. В претъпкания коридор вратичките за изход са малки", изтъква банката в бележка към клиентите, цитирана от Telegraph.

Пазарен срив 

Ръководещият кредитния бизнес на RBS Андрю Робъртс заявява, че забавянето на глобалната търговия и кредитирането създава вреден коктейл за корпоративните баланси и пазарите на акции. Ситуацията е особено тежка предвид рекордно високите нива на задлъжнялост в световен мащаб. "Китай се движи към сериозна корекция, което има ефект на лавина. Акциите и кредитът станаха много опасни", заявява той. Според прогнозата на Робъртс пазарите в Европа и САЩ могат да загубят между 10 и 20%, като най-тежък удар ще понесе британският индекс FTSE 100 заради високите експозиции към енергийни и суровинни компании. "Лондонският пазар е уязвим към негативни шокове. Много акционери ще разберат, че дивидентите от петролни и минни компании съвсем не са толкова сигурни, колкото се смята", изтъква той.

Според RBS цената на петрола ще продължи да спада, след като премина ключовото техническо ниво от 34.40 долара, като може да достигне дъно от 16 долара. Търсенето на сигурни активи ще понижи доходността по германските десетгодишни ДЦК до рекордно дъно от 0.16%. Банката вижда възможност доходността дори да мине в негативна територия, ако дефлационният натиск е достатъчно силен. Очаква се щатските държавни облигации да тръгнат по същия път, което ще удари хедж фондовете, които масово са заложили на спад. RBS също така прогнозира, че Европейската централна банка ще понижи лихвите до минус 0.7%.

Икономическа криза

RBS критикува остро Федералнния резерв на САЩ, който според нея "си играе с огъня", като е започнал повишаване на лихвите в навечерието на бурята. Банката изтъква, че в САЩ вече има значително затягане на паричните условия заради поскъпването на долара. Според експертите повишението на лихвите през декември е било неоправдано предвид слабите данни за производствения сектор и растежа на БВП, който показва тенденция на забавяне още от началото на 2014 г. RBS смята, че икономиката на САЩ се е свила с 0.5% през четвъртото тримесечие.

Анализаторите от UBS също виждат значителна и негативна промяна на ситуацията в краткосрочен аспект, като и двете банки сочат Китай като епицентър на очакваните проблеми. UBS обаче продължава да смята, че в крайна сметка ниските цени на горивата ще спомогнат за икономическия растеж. Много анализатори изтъкват, че състоянието на финансовите пазари не отговаря на добрите данни за реалната икономика в Европа, САЩ и дори Китай, където също има сигнали за стабилизация спрямо лятото.

"Има странно разминаване между икономическите фундаменти и паниката на пазарите. Няма никакви доказателства за проблеми в САЩ. Европа очевидно се възстановява и паричното предлагане в Германия расте, което обикновено означава повишена икономическа активност", заявява Дейвид Оуен от Jefferies. Бившият финансов министър на САЩ Лари Съмърс обаче изтъква, че би било грешка да се подценява текущата нестабилност, тъй като пазарите често усещат задаването на буря преди политиците.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване