01/13/16 04:48
(http://www.klassa.bg/)

Адът в Париж е само репетиция, най-лошото предстои

 Френски експерти по антитероризъм смятат, че знаковите терористични актове във Франция от 2015 г. са само генерална репетиция” за още по-професионални и добре организирани нападения през 2016-а. Те прогнозират и много по-голям брой жертви, съобщава „Франс 24”.

Нападението над редакцията на „Шарли ебдо” и последвалата заложническа драма в еврейски супермаркет в Източен Париж през януари 2015 г. отнеха живота на 17 души. Във фаталния петък, 13 ноември, пък загинаха 130 души при серия нападения в Париж, организирани на няколко места едновременно. Това е най-смъртоносната атака на френска територия от Втората световна война насам.

Общото мнение на експертите е, че през 2016 г. положението ще се влоши. „За съжаление смятам, че 2015-а беше нищо. Движим се към европейски 11 септември: едновременни атаки в един и същи ден в няколко страни, на няколко места. Много координирано. Знаем, че терористите работят по това”, заяви антитерорист, пожелал анонимност, пред АФП.

„Атаките през януари и ноември 2015 г., въпреки че бяха много кървави, са притеснително аматьорски”, смята Ив Тротиньон, бивш служител в разузнаването. „Атаките от 13 ноември, от гледната точка на терористите, включват голям брой тактически грешки, от които те могат да се поучат. Например броят на загиналите в зала „Батаклан” беше ограничен, защото на нападателите им свършили куршумите”, обяснява той.

„На „Стад дьо Франс” бомбаджиите не успели да влязат в стадиона. А жилетките с експлозиви не се оказали смъртоносни за стоящите наблизо, една от тях дори не се взривила и била изхвърлена”, допълва той.

Освен това той се притеснява, че терористите ще се научат как по-добре да пазят тайните си, да не си говорят по телефони и да не ползват интернет за организацията си. Това би създало сериозни затруднения на разузнаването. Неговата работа е спъвана от факта, че въпреки че терористите са в списъка с подозрителни лица на службите, атаките не биха могли да бъдат предотвратени без доказателства.

Жан-Шарл Брисар, председател на Центъра за анализ на тероризма, споделя неговия песимизъм. „Със сигурност ще има още атаки като тези на 13 ноември, планирани по цели във Франция и Европа”, каза той, като добави, че този тип нападения не е нов.

По думите му Абделхамид Абауд – соченият за организатор на терористичните актове в Париж, който беше убит в предградието „Сен Дени”, е типичен пример за „новата порода” терористи.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване