01/13/16 07:21
(http://www.klassa.bg/)

Атентатът в Истанбул удари най-големия пазар за туристи в Турция

 Почти всички жертви от експлозията, за която властите в Турция твърдят, че е дело на атентатор самоубиец от Сирия, са германци и това удря най-големия пазар за турския туризъм.

Това става броени седмици след като през декември Русия въведе санкции срещу Анкара, забрани на турски фирми да оперират в страната и посъветва (което е равносилно на нареждане) руските туроператори да не продават пътувания за екскурзии и отдих.

Берлин вече препоръча на гражданите си да избягват до второ нареждане събирането на повече хора и туристическите забележителности в Истанбул.

Германските туристи са жизненоважни за този сектор от турската икономика, разказва CNN.

По официални данни повече от 15% от всички туристически визити за първите 9 месеца на миналата година са били на германци. Това ги прави и най-голямата група чуждестранни туристи в страната – над 5 милиона души.

След оттеглянето на руснаците – втората по численост група (около 4.5 милиона души през 2014 г.), правителството обеща да намери начин да помогне на туристическата индустрия поне с разсрочване на кредити към банки. Но ако днешният атентат се отрази отрицателно и на германските гости, 2016 г. може да се окаже катастрофална за турския туризъм.

През 2014 г. този сектор е донесъл 34 млрд. долара. Турция е шестата по популярност туристическа дестинация в света и привлича годишно близо 40 милиона чуждестранни посетители.

През последните 10 години има истински бум в турския туризъм – ръст на посетителите с 200% в периода 2002 - 2014 година по данни на Агенцията за инвестиционна подкрепа и промотиране на възможностите на турската икономика. Плановете на Анкара са с подкрепа от държавата да вдигне приходите до 50 млрд. долара през 2023 г.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване