01/13/16 05:05
(http://www.klassa.bg/)

Борисов: Скоро ще има резултати по убийствата от последните дни

 

Премиерът с ултиматум към полицията да хване биячите на пенсионери до утре, праща жандармерия в "Овча Купел"

"И вчера, и днес имах разговори с главния прокурор, заместник главния прокурор и службите по развитието на разследването на убийствата от последните дни. Напредват доста и смея да уверя, че скоро ще има резултати", написа премирът Бойко Борисов във Фейсбук.

„Първо аз повече от всеки съжалявам, когато има убийства. То ги има във всички държави в света. Вие гледате сериали всеки ден по действителни случаи, особено „Местопрестъплението Маями”. Така че не е нещо, което се случва само в България”, заяви по-рано в авиобаза Граф Игнатиево край Пловдив Борисов по повод ултиматумът на КРИБ за бързото разкриване на убийството на Александър Антов или оставката на вътрешния министър Румяна Бъчварова.

 

 

Премиерът бе категоричен, че не иска съвети от далечен Тайланд. „Бих препоръчал от Тайланд да не ми дават съвети и от дългите им почивки, защото там явно се отделят от действителността”, заяви Борисов. Той посочи, че същият бизнес е мълчал, когато правителството месеци наред е работило, за да понижи процентът на сивата икономика и когато е вкарало близо 3 милиарда лева повече от контрабанда. „Помните ли този бизнес ни плашеше, че с по 30-40% щял да се вдигне хлябът, месата и стоките от първа необходимост, защото се вдигнали горивата. А сега, когато паднаха, защо не свалят цените”, попита министър-председателят. "Така че се надявам колегите от КРИБ да бъдат по-умерени в оценките и исканията си, защото по тази логика 2-3 убийства могат да свалят всяко правителство. Те дават огромен шанс на криминалната престъпност да клати държавата, когато си пожелае", каза още той. Борисов коментира и кървавия атентат в Турция. „Ужасно е това, което се случва в Истанбул. Ужасно е. Искам и вас като разумни хора да ви приканя – нека да пазим тази стабилност, която имаме”, отбеляза той. Според него ако сега се разбута правителството, години наред страната ни няма да може да направи стабилен кабинет.

По думите на премиера Бъчварова не разкрива убийства, а за целта МВР си има професионално ръководство и хиляди служители, на които това им е професията. Посещението на вицепремиера в Китай пък било подписано лично от Борисов, след като било отлагано многократно досега.

„Трябва да ви кажа, че по всички поръчкови убийства, както ги наричате в последните години, за всичките има данни кой кога и как ги е извършил. Но когато се сглобяват за пред съда тези доказателства, много трудно издържат там. Аз съм убеден, че ще бъдат разкрити. Както тези, които направиха Килърите, Наглите, така и всички останали”, уточни премиерът. Той не скри, че повече се е разтревожил от информацията за битите пенсионери в пловдивско. „И съм им дал срок най-късно утре до обяд да има задържани и обвинени”, каза Борисов. Притеснявала го и ситуацията с бежанците от квартал „Овча купел” в столицата. „Притеснява ме това, че няколко пъти им казвам да изпратят жандармерия и патрули в „Овча купел” да успокоят хората, виждам хора, които са разтревожени. Има 70 души в този център, не са 7 000 и да тревожат хората”, каза още той.

Премиерът бе в авиобаза Граф Игнатиево, за да присъства на тренировъчен полет на МиГ-29 УБ с двигатели, предоставени от Полша. В 40-минутния полет с пилот полковник Димитър Петров участва военният министър Николай Ненчев. До края на януари ще бъде обявена обществена поръчка за 6 нови самолетни двигателя за МиГ-29, обяви преди да се качи в изтребителя министър Ненчев. „В края на януари ще обявим обществена поръчка за 6 нови двигателя за МиГ-29 със съответните части. Планираме да разширим нашата база. Да направим всичко възможно да обновим българската авиация и тя да е в състояние да охранява българското въздушно пространство. Водим сериозни разговори и в рамките на няколко месеца ще бъде подписан и вторият договор за модернизация и поддръжка на МиГ-29”, заяви преди полета военният министър.

„Отсега виждам заглавията на вестниците утре – „министър Ненчев полетя пред погледа на премиера”, пошегува се от своя страна министър-председателят, който пристигна в авиобазата, за да наблюдава лично тренировъчния полет на изтребителя, на борда на който бе военният министър. „Гаранциите на Полша са им такива, че решихме министърът да ги изпита. По-голям ангажимент от това не мога да поема”, каза премиерът. И допълни: „Има мандат министър Ненчев да започне да преговаря за нови самолети. Към края на годината една ескадрила МиГ-ове ще летят и спокойно в следващите 1-2 години ще завършим преговорите за нови изтребители”.

 

 

Държавата си връща обратно авиоремонтния завод „Авионамс”, който се намира на територията на Авиобаза „Граф Игнатиево”. Преговорите за сделката са в напреднала фаза, обяви също така Борисов в авиобазата край Пловдив.

„В доста напреднала фаза сме държавата да си откупи обратно Авионамс – заводът за ремонт на двигатели. Защото не са само МиГ-ове, и Су-тата, и хеликоптери има много, които се ремонтират. Така че да си върнем и работните места. На територията на летището е заводът – каца самолетът и отива в хангара да се ремонтира”, каза министър-председателят.

„Авионамс” АД е бившият авиоремонтен завод „Терем” и има три основни завода. Единият е в база „Граф Игнатиево” и е за ремонт на самолетни конструкции, а другите два са в Пловдив и в авиобаза „Крумово” за ремонт на двигатели, обясниха началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов и командирът на ВВС ген.майор Румен Радев.

Още през 2014 година стана ясно, че мажоритарен собственик на „Авионамс”АД е дружество „Хедж Инвестмънт България” АД, по-гоямата част от капитала на което се държи от КТБ. Мажоритарен собственик на „Хедж Инвестмънт България” АД пък е фирма „EFV International Financial ventures" LTD, която е регистрирана на Британските вирджински острови.

Министър-председателят не уточни откога се водят преговорите за обратното изкупуване на „Авионамс” и на каква цена ще се осъществи сделката.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване