01/13/16 19:16
(http://pik.bg)

Бриго Аспарухов: „Ислямска държава” започна война с европейската цивилизация и култура

Бриго Аспарухов: „Ислямска държава” започна война с европейската цивилизация и култура

Атентатът в Истанбул е отвратително деяние. Това е почеркът на тероризма – удря там, където обществото е най-болезнено, където най-много боли, загиват невинни. Това каза пред БНР специалистът по сигурността о.р. ген. Бриго Аспарухов. 

"Ислямска държава" и ислямският фундаментализъм, за който се говори в последно време, показва, че започва война с европейската цивилизация и култура. Мигрантите не са случайно явление, а вълни от хора, които изпълняват решение на „Ислямска държава“, които преселват хора от Близкия изток в Европа, допълни той. 

Това е завземане на територии и разпространяване на исляма със всички възможни средства. Това е т. нар. „ислямски фундаментализъм“, който придобива уродливи проявления и има нови форми. Тази война, която се води с Европа от Ислямска държава, изпробва търпението и на обществото – в случая с Кьолн, Финландия и Швейцария, и най-вече изпробва готовността на специалните служби и на органите на реда как ще се справят с такава ситуация, посочи експертът. 

Онова, което се случи в Германия, не е нищо друго освен една нова форма на тероризъм на европейското общество. Европейските държавници не съумяват, категорично, да се справят с този проблем. На ислямския фундаментализъм може да се противопостави единствено и само европейски фундаментализъм, убеден е Аспарухов. 

"Ислямска държава" удря Европа в ценностната ѝ система. Онова, което европейското общество е градило с векове и е стигнало до демократичните ценности, те искат да заместят с тяхната ценностна система, която е изопачено тълкуване на тяхната религия, заяви Аспарухов. Той даде за пример Унгария, която не допуска бежанци на територията си. 

Според него, Германия няма лесно да отстъпи и да се съгласи на буферна зона между Турция и Сирия. Турция обаче има сериозен лост за натиск върху Европа предвид началото на преговорите ѝ за членство в ЕС – концентрираната на нейна територия мигрантска вълна. 

Европа трябва незабавно да пристъпи към бърза организация на собствени въоръжени сили за бързо реагиране и център за координиране на действията и информацията, която постъпва за такива хора – радикално настроени ислямисти – на всички разузнавателни и контраразузнавателни служби на страните-членки на ЕС, каза още Бриго Аспарухов.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване