01/13/16 05:12
(http://www.klassa.bg/)

Бутат паметника пред НДК

 Върховният административен съд отхвърли всички жалби на професор Валентин Старчев срещу решението на Столична община да демонтира спорния паметник „1300 години България”, който се намира пред НДК в столицата. Определението на Темида е окончателно и не подлежи на коментар. Това развързва ръцете на общината да започне свалянето на грозната и опасна арматура на оглозгания паметник. Бронзовите пластики обаче ще бъдат запазени и ще се преместят на по-подходящо място в столицата. Общината ще предложи няколко варианта на автора Старчев, където скулптурите могат да се реаранжират. На негово място ще бъдат върнати паметните плочи на Първи и Шести софийски пехотни полкове.

„В случая обаче, според настоящия съдебен състав, не би могло да се твърди, че този частен жалбоподател има авторско право върху цялото произведение”, пише в определението на ВАС. Магистратите посочват, че проф. Старчев има авторско право върху бронзовите пластики, а Столична община като собственик на парковото пространство пред НДК има право да управлява и да се разпорежда с целия монумент включително и с пластиките.

Освен Старчев жалба срещу премахването на творбата са подали и още няколко души, сред които представители на „Граждански комитет Спасение 2000”. Магистратите обаче отхвърлят и техните искания.

Инициативен комитет за възстановяване на мемориала на Първи и Шести пехотен полк внесоха в общината още миналата година идеен проект за него. Паметникът представлявал 3 високи стени с имената на над 3000 загинали български войници от София и областта, които образували буквата П, а в средата на стените има лъв с картата на Санстефанска България. Сега той се пази във Военноисторическия музей.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване