01/13/16 06:30
(http://www.klassa.bg/)

Допускат по-висок дълг и дефицит при важни проекти

 Бюджетният дефицит временно може да бъде и над 3% от БВП. Това е записано в проект за промени на Закона за публичните финанси, подготвен от финансовото министерство, обявен за обществено обсъждане.

Основание може да е изпълнението на важни инвестиционни проекти.

Министерството предлага и временно отпадане на ограничението за отклонения от средносрочната бюджетна цел при размер на дълга до 40% от БВП. Отклонението трябва да се коригира за период до 4 г. За четиригодишния период повторно отклонение ще се допуска само ако е достигната средносрочната цел за структурен дефицит.

В проекта е записано като задължително условие за двете отклонения инвестиционните проекти и структурните реформи да имат “положителен ефект върху фискалната устойчивост в дългосрочен план.

Като мотив за предлаганите промени е посочено поощряваната от Брюксел гъвкавост при прилагането на правилата за фискално и икономическо управление на държавите от ЕС.

Ако предложенията бъдат приети, ще се наложат поправки и в закона за фискалния съвет, които въвеждат задействане на автоматични корективни механизми при отклонения. Проектът предвижда при отклонение от бюджетна цел за структурния дефицит, финансовият министър да подготви корективен план. Периодът на корекция може да е до две последователни бюджетни години тази, в която е установено отклонението. Като значително отклонение е определено равно или надвишава 0,5% от БВП за 1 година, или средното за 2 години.

Проектът предвижда и възможност да се ограничи поемането на дълг от бюджетните разпоредители, вкл. и общините. Това ограничение може да се въвежда при превишаване на прага за дълга от 60%. Основание за въвеждане на тази мярка е, че техният дълг може да повлияе на нивото на задлъжнялост на държавата.Проектът предвижда също стратегията за управление на държавния дълг да се актуализира всяка година до 31 октомври, а данни за него да се обявяват всеки месец.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване