01/13/16 07:10
(http://www.klassa.bg/)

Дрон улавя с мрежа подозрителни летателни машини

 Следвайки примера на полицията в Токиo, екип от инженери от Мичиганския университет в САЩ е изобретил система за улавяне и пренасяне на малки самоуправляващи се летателни машини, пише Gizmag. Токийското полицейско управление влезе в новините миналия месец, когато демонстрира самолет за залавяне на дрони, който хвърля мрежи. Японските полицаи се надяват да използват машината, за да хващат дрони, които се движат в зони с повишени мерки за сигурност, каквото е въздушното пространство около кабинета на японския премиер, например. През април миналата година там беше прихванат роботизиран летателен апарат.
Машината на екипа от Мичиган, създадена по идея на Мо Растгаар, е по-високотехнологична. Описваната като “роботизиран лов със соколи” система се състои от голям хексакоптер с изстрелващо устройство, монтирано към корпуса му. 
Когато засече незаконен самоуправляващ се самолет, дронът изстрелва мрежа от максимално разстояние 12 метра. След залавянето на по-малкия дрон, мрежата се затваря и бива изтеглена и изнесена от зоната. 
Изследователите посочват, че мрежата е достатъчно голяма, за да залови дори най-бързите и маневрени дрони с по-малък размер. Системата може да функционира самостоятелно, може да се управлява от земята, а е възможна и комбинация от двете. Учените се надяват, че изобретението им, за чийто патент очакват одобрение, ще намери множество приложения - при борбата с тероризма, за разузнавателни операции и в помощ на налагането на новите наредби за дроните. Наскоро Федералната авиационна администрация обяви, че дроните трябва задължително да се регистрират. 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване