01/13/16 07:27
(http://www.klassa.bg/)

За 10% от турците "Ислямска държава" не е терористична организация

 Почти един от 10 анкетирани турци не смята организацията "Ислямска държава" за терористична структура и повече от един от всеки 20 одобрява действията ѝ.

Това сочат резултати от социологическо допитване, огласени във вторник.

Разпространяването на данните от неправителствения институт Global Policy and Strategy съвпадна с атентата в Истанбул, отнел живота на поне 10 души, почти всички от тях – германски граждани.

Властите обвиняват за самоубийствената експлозия млад сириец, роден в Саудитска Арабия, който неотдавна бил влязъл в Турция и е член или симпатизант на "Ислямска държава". Тази организация е обявена за терористична от ООН и Турция.

Но според проучването за нагласите в турското общество, проведено от базираният в Анкара институт през ноември, 9.3% са казали, че това не е структура на терористи, а 5.4% - че подкрепят дейността ѝ.

От анкетираните над 1500 души от цялата страна 21% са посочили, че "Даеш" представлява исляма и 8.9% - че това е реална държава, а не само име, цитира данните "Ройтерс".

Агенцията обяснява, че това говори за малка, но въпреки това важна част от 78-милионното турско общество, която симпатизира на ислямистите, окупирали обширни части от съседните Сирия и Ирак. В същото време анкетираните казват, че се опасяват от тероризъм именно от "Даеш" и от обявената извън закона в страната Кюрдска работническа партия (ПКК).

"Тук има две противоположни позиции", коментира Сюлейман Йозерен, президент на Global Policy and Strategy. "Иначе, броят на подкрепящите действията на ИДИЛ би трябвало да ни разтревожи. Данните ни казват още, че за правителството приоритет №1 би трябвало да е да предотврати радикализирането им."

Друго забележително заключение от проучването е, че почти 50% подкрепят сега съществуващата парламентарна система, която президентът Реджеп Тайип Ердоган иска да промени в полу-президентска или президентска. Неговата позиция споделят 28.6%, а 22% не са заели страна или са избрали да не отговорят.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване