01/13/16 05:33
(http://www.klassa.bg/)

Започва проверка на трите ЕРП за отчитането на електромерите

 В последните няколко години януарските сметки за ток традиционно пораждат скандал, а през 2013 г. доведоха и до свалянето на първия кабинет "Борисов". Тази година институциите показаха предвидливост и започнаха проверка на трите електроразпределителни дружества - "Енерго-про", "ЕВН България" и ЧЕЗ, за да се уверят, че първите сметки за годината този път няма да създадат проблеми.
Дружествата ще бъдат проверявани съвместно от експерти на Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Проверката започна във вторник (12 януари) с посещение на място в офиси на ЧЕЗ и ще приключи в края на месеца.

Предотвратяване на дежа вю

Основният обект на проверката ще е дали трите дружества са спазили определения период на отчитане, който не може да е повече от 31 дни. В последните години именно това беше причината за недоволството от страна на гражданите от януарските им сметки. Заради новогодишните празници електроразпределителните дружества бяха отчитали за по-дълъг период, което доведе и до нереално високите фактури. 
Миналата година също имаше подобен казус, но този път потърпевши бяха само част от клиентите на "Енерго-про". Тогава от компанията обясниха проблема с проблеми в софтуера и недостатъчен персонал за отчитането на електромерите, вследствие на което 5% от потребителите им бяха получили почти двойни сметки за януари.

Обект на проверка

КЕВР и министерството ще проверяват също дали компаниите спазват общите условия в договорите с клиентите си. Експертите ще изследват и доколко надеждна е енергийната система и снабдяването с електроенергия, както и дали дали се спазват правилата за бързо отстраняване на авариите. Подобна информация обаче би трябвало да постъпва регулярно в КЕВР, тъй като трите ЕРП имат годишни стандарти, които трябва да изпълняват.
 

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване