01/13/16 05:29
(http://www.klassa.bg/)

Кои икономики ще се представят най-лошо през годината

 Дори и да са си обещали на Нова година да се представят по-добре през 2016 г., най-зле растящите икономики ще продължат да записват лоши резултати. Това предвиждат икономисти, анкетирани от Bloomberg. Брутният вътрешен продукт на богатата на петрол Венецуела ще се свие с 3.3% на годишна база. Латиноамериканската страна е и водач в класацията с очаквани най-слабо развиващи се икономики, изготвена от Bloomberg и обхващаща 93 държави. Веднага след Венецуела е южната й съседка Бразилия, следвана от Гърция и Русия. 
Прогнозите за България са за ръст на икономиката от 2.5% през тази година, което се доближава до очакванията на правителството и международните финансови институции. През миналата седмица Световната банка предвиди, че българската икономика ще расте под 3% до 2018 г. В своя последен месечен икономически обзор Райфайзенбанк (България) очаква икономически ръст през тази година от 2.1%, колкото е и прогнозата на Министерството на финансите.

Клуб "Рецесия"

Групата, в която никой не иска да бъде причислен, поднася известни изненади. Сред страните, чийто шанс е икономиката им да се свие в две поредни тримесечия и следователно да влязат в рецесия, влиза Тайван. Икономическият растеж на азиатската островна република спадна драстично от 4% през първата четвърт на 2015 г. до минус 0.6% в третото тримесечие. Основната причина за това бе намалелият износ за съседен Китай.
Дори и при очакван годишен растеж от 1.2% Украйна, която е сред най-зле представящите се световни икономики, продължава да бъде в риск. Икономисти смятат, че има 60% шанс икономиката на страната да влезе в рецесия през настъпилата година.
Латинска Америка

Прогнозите са мрачни за Венецуела, която води негативната класация. От недостиг на основни стоки като лекарства до срива в цената на петрола, който отговаря за 95% от износа й, страната се готви за трета поредна година на свиване на БВП. Единственият лъч надежда за инвеститорите е фактът, че опозиционната партия ще ръководи конгреса за пръв път от 16 години насам.

Ситуацията не е много по-обнадеждаваща и в другите страни на континента. Прогнозата за бразилския БВП през 2016 г. заедно с миналогодишния му спад хвърлят страната в най-дълбоката рецесия от 1991 г. насам. Две от големите кредитни агенции вече свалиха кредитния рейтинг на Бразилия под инвестиционното ниво до "боклук".

В съседна Аржентина новоизбраният президент Маурисио Макри обещава да поведе страната в нова посока, за да избегне икономическата катастрофа и да предотврати свиване на БВП тази година. Заклел се едва преди месец, той вече започна да въвежда някои мерки за подпомагане на икономическия растеж и овладяване на бюджетния дефицит.

Европа

Въпреки че не напусна еврозоната и успя да рекапитализира банките си, Гърция все още е изправена пред редица предизвикателства през 2016 г. Икономиката й ще се свие с 1.8%, което означава, че на страната ще й бъде още по-трудно да връща огромния си външен дълг. За Атина идеята за значително опрощаване на дълг звучи много примамливо. Към това трябва да се прибави проблемът по границата на страната, където прииждат хиляди търсещи убежище.

Русия също остава под нулата, след като икономиката й се сви с общо около 3.6% през първите девет месеца на миналата година. Страната е на прага да запише най-дългата си рецесия от над 20 години. Санкциите на Запада, както и ниските цени на петрола, който осигурява около 40% от приходите в държавния бюджет, си казват думата.

Финландия и Швейцария са също в списъка с десетте най-бавно растящи икономики през 2016 г. Първата е засегната силно от географската си близост и икономическите си връзки с Русия. Втората все още се възстановява от изненадващото решение на централната банка да премахне тавана за валутния си курс. Това веднага оскъпи франка с около 10% спрямо еврото и повлия негативно на износа и туризма.

Прогнозите за България са за ръст на икономиката от 2.5% и практически минималният шанс от 10% страната ни да влезе в рецесия тази година. Въпреки рязко влошените си политически позиции в Европа отличници в класацията са Полша и Унгария. Експерти предвиждат 3.5% растеж за първата и 5% шанс да изпадне в рецесия срещу 2.5% растеж на Унгария и нулев шанс икономиката й да падне под нулата.

Азия

Страдащата от дефлация икономика на Япония ще нарасне с едва 1% тази година. Токио наскоро одобри рекорден бюджет за следващата фискална година, залогът в който е, че фискалните стимули и реформата на трудовия пазар ще подкрепят силно растежа.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване