01/13/16 11:20
(http://www.dnevnik.bg/)

Миков: Разочароващо управление - бедност, убийства, бежанци


Лидерът на БСП Михаил Миков за пореден път определи управлението като изключително разочароващо, защото имало бедност, убийства - и показни, и битови, както и криза с бежанците на фона на слаба позиция на България в Европейския съюз, който не приемал страната за пълноправен член. В декларация за началото на новия политически сезон, прочетена от парламентарната трибуна, Миков поиска неолиберализмът да бъде заменен от демократична, правова и социална държава.

"Докато ви слушах, г-н Цветанов (бел. ред. - Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ), си представих Вълчо Дишев и съпругата му Дона от ловешкото с. Радювене, които измръзнали от студ, а дъщеря им е изчакала 5-6 дни, преди да ги погребе, за да може да им вземе пенсиите и да плати вересиите в магазина", започна декларацията си Миков. В днешния брой на в. "24 часа" е публикуван текст по случая под заглавие "Дъщеря пет дни крие за смъртта на родителите си, за да вземе пенсиите им и да плати вересиите".

"Когато се изказваме, трябва да взимаме предвид живота извън жълтите павета, извън брюкселската лексика, живота на всички български граждани", продължи председателят на социалистическата партия. Според него надеждите на хората към това управление вече ги нямало и те били изключително разочаровани.

"Днес живеем в изключително усложнена обстановка. Продължава политиката на санкции и контрасанкции. Само в земеделието сме загубили 300 млн. лева", каза Миков и добави, че пред Европа стоят конфликти, които изправят страната пред криза. По думите му на фона на това продължава и мигрантската вълна от Близкия изток и Северна Африка, а българското правителство все така нямало позиция.

Според него позиция няма и за предстоящите промени в самия евросъюз, инициирани от Великобритания. "Нас не ни интересува дали Дейвид (бел. ред. - Камерън, министър-председател на Великобритания) ще обикаля българската граница, а дали Европейският съюз ни приема за пълноправен член", каза Миков, имайки предвид посещението на британския политик у нас в края на 2015 г., когато българският му колега Бойко Борисов му показа огражданията на границата с Турция.

"Не по-малко обезпокоителни са зачестилите убийства, свидетели сме на невъзможност за справяне и с битовата престъпност", продължи лидерът на БСП и добави, че министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова абдикирала от проблемите и прибягвала само до кризисен пиар.

Той отново заяви, че правителството налагало цензура в обществените медии, имайки предвид решението за спирането на предаването "Деконструкция" на Петър Волгин.

Затова Миков вижда алтернатива на управлението, което той определи за неолиберално, като държавата стане демократична, социална и правова.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване