01/13/16 05:40
(http://www.klassa.bg/)

Петър Славов: При тежко нарушение книжка да се отнема веднага, иначе делата се точат с години

 - Г-н Славов, заедно с колегата си Мартин Димитров внесохте предложение да има и 6-месечни винетки. Защо смятате, че е необходим и такъв стикер?

- Това, което на нас ни направи впечатление, е, че много хора ползват автомобилите си сезонно. Има и такива, които работят в чужбина и за времето, в което са там, не си ползват автомобила. Оказва се, че за тези хора на практика не е помислено и те са принудени да плащат годишна винетка.

- Могат да си купят месечна винетка.

- Ако си купят месечна

винетка за

4-5 месеца,

ще им излезе

по-скъпо,

отколкото е

годишната

6-месечната винетка решава проблема на тези хора. Тя би трябвало да е по-евтина от цената на 4 или 5 едномесечни стикера.

- Имате предложение, с което книжката да се отнема в момента на нарушението на Закона за движение по пътищата. Искате по-строги мерки и за участващите и организаторите на гонки. Това не са ли твърде сурови наказания?

- Напротив, законопроектът, който е внесен от голяма група народни представители, който образно казано, е на МС, е доста по-строг. Бих казал, че там дори са драконовски мерките по линия на Наказателния кодекс и наказателнопроцесуалния кодекс, свързани основно с лишаване от свобода при подобни прояви като гонките.

Остава обаче въпросът какво правим в периода, в който върви дело. Докато приключи на три инстанции, лицето се води невинно. И може необезпокоявано да си управлява автомобила и не дай си боже да извърши и друго нарушение или престъпление с жертви.

Поради това предлагам при тежко нарушение, установено от КАТ,

книжката да се

отнема незабавно

Тази мярка ще подлежи на съдебен контрол, за да няма злоупотреби, но ще се налага на място. Но представете си: заварват на едно място хора, които си организират гонка, например на околовръстното на София, те създават опасност и за движението. Какво може да се направи в момента? Да се напишат актове, лицата да ги оспорят и да продължат да си карат за неизвестно колко дълъг период от време. Това, което аз предлагам, е написвайки акта за това деяние, незабавно да се отнема свидетелството и те да не могат да карат. Ако считат, че са ощетени или органите на МВР са превишили правомощията си,

тогава е

предвиден

съдебен контрол,

който да е бърз и да се произнася в рамките на един месец.

Така се затваря празнотата, която е спрямо другия законопроект, която ще се търси по наказателния кодекс и по НПК, няма да имаме вакуум, в който тези лица да бъдат признати за виновни след три години, но през този период да си карат свободно.

- Кога ще бъдат гласувани тези предложения?

- Те са гледани от транспортната комисия на НС, доста хора се въздържаха от подкрепа. Това е причината да потърся становище от прокуратурата, което неотдавна получих.

- Какво е становището?

- Според тях идеята да се търси законодателно решение точно на този вакуум чрез т.нар. принудителни административни мерки чрез закона по-скоро е положително и ще запозная колегите с него. Има, разбира се, какво да се доработи, но за да стане това, трябва на първо четене да бъдат подкрепени и двата законопроекта, за да бъдат след това обединени и да се подобрят неща, които самата прокуратура препоръчва да бъдат помислени и подобрени.

- При гласуването на Кодекса за застраховането предложихте пострадалите да могат директно да си търсят правата в съда, а не първо през застраховател, както беше първоначално записано. Защо определихте тази поправка като “откровен лобизъм”?

- Предложих да отпадне един текст и за моя радост това се прие. Наистина незнайно как бе попаднал той в проекта на кодекса, но ограничаваше правата на хората да търсят защита на нарушени права в съда. Това означава, че когато недобросъвестен застраховател откаже да плати претенцията, която може да е напълно основателна, процедурата за завеждане на съдебен иск изключително се утежняваше. Това практически вкарваше хората в един параграф 22,

едва ли не да

се молят на

застрахователя,

да го уведомяват, да му пускат един куп покани. Не се знаеше въобще колко време ще мине, преди да се разгледа спорът и всяка страна да си представи доказателствата.

Имаше и друг проблемен текст, за който с Мартин Димитров и Делян Добрев се намесихме и решихме. По настояване основно на МВР е записана разпоредбата за нередовните шофьори, които карат без задължителната “Гражданска отговорност”, колата служебно да се дерегистрира в КАТ.

Обосновката за това е, че

много се

злоупотребява с

автомобили,

които се карат

с българска

регистрация

в съседните

държави

Ако стане инцидент с тях и Гаранционният фонд, който е с обществени средства, плаща щети, това е очевидна злоупотреба.

Има проблем за хора, пребиваващи в чужбина, които се връщат в България. Ако гражданската им е изтекла, трябва да ходят в КАТ, за да възстановят регистрациите. Поради това предложихме да има и служебна регистрация при валидна застраховка.

- Смятате ли, че служебното дерегистриране е работещо след като нарушение ще се установявано при проверка на пътя? И ако водач не бъде спрян, може да шофира необезпокояван в нарушение.

- Въпросният параграф касае случаите, когато не е установено МПС-то без гражданска, а служебно е получена информация. Другото нещо е, когато бъде установено такова МПС на място - има предложение в законопроекта на МС точно това да се прави - да се свалят регистрационните номера.

- Бяхте сред вносителите на законопроект, с който искахте да се въведе таван на заплатите в БНБ. Защо не бе подкрепено това предложение?

- Основният проблем дойде от очевидното несправяне на предишното ръководство със задължението на БНБ да гарантира стабилност. А допълнителни възнаграждения и бонуси се дават, когато човек си е изпълнил перфектно работата и на база постигнати резултати.

Второ - това са публични длъжности и за нас бе важно да се знае какъв е размерът на възнаграждението.

Поради това предложихме лимит на заплатата, която да не надхвърля два пъти тази на председателя на Народното събрание, и да има ясна методика за допълнителните възнаграждения. Аз в залата опитах да кажа, че е

престиж да си

бил на такава

длъжност

Това е някакъв вид инвестиция в бъдещата кариера на въпросния човек, когато след мандата си отиде в частния сектор.

- Предложихте да се въведат същите изисквания и в някои от регулаторите - КФН, КРС, КЕВР, защо?

- По тази логика приехме същото като законодателни промени и за регулаторите, защото там има механизъм сами да си определят заплатите.

- Каква ще е позицията ви при следващите гласувания ще подкрепите ли тази на Радан Кънев, след като той мина в опозиция?

- Всяко гласуване ще зависи от конкретните предложения. Това, което съм говорил с колегите от гражданската квота в Реформаторския блок, ние сме пет човека, е максимално да се стараем да консолидираме позицията помежду си. И тя е да е максимално близка до това, което очакват хората от нас и от Гражданския съвет на РБ, който се неглижира, за съжаление.

Ще чуваме тяхното мнение и ще даваме и защитаваме своята позиция и ще отстояваме тези неща, за които този блок беше създаден.

 

CV

Роден на 4 декември 1975 г. в София

Завършил Немската гимназия, след това МИО в УНСС и право в СУ “Св. Кл. Охридски”. Докато учи икономика, специализира в Лондон, Франкфурт и Париж. Владее немски, английски, френски и руски

Бил е адвокат близо 10 г. до избирането му за депутат през октомври 2014 г. като представител на Гражданския съвет на Реформаторския блок

Член на постоянните комисии по правни въпроси и по отбрана на Народното събрание, но участва и в други без право на глас

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване