01/13/16 05:09
(http://www.klassa.bg/)

Професори плашат с блокади на пътища

 Преподаватели от Стопанската академия в Свищов плашат с гражданско неподчинение и блокиране на пътищата в Северна България. Причината е идеята на образователния министър проф. Тодор Танев да направи академията филиал на Русенския университет. Според професорите от Свищов ако това стане, ще се наложат драстични съкращения в академията, тъй като филиалът е структура, която предполага наличието на едва десетина преподаватели. „Обществеността в Свищов е готова на бунт. Има обаче и вариант да не се стига до тези драстични мерки и ние ще опитаме да решим ситуацията мирно", коментира проф. Андрей Захариев.

Това е поредният удар по Стопанската академия от лятото на миналата година насам. Тогава на ректорските избори спечели сочената като протеже на бившия ректор проф. Величко Адамов млада препдавателка, проф. Теодора Димитрва. Противницте на Адамов обаче скочиха и подадоха жалба в съда срещу законността на изборите. А образователният министър назначи за 6 месеца служибен ректор, проф. Иван Върбанов. Скоро след това бившият ректор Адамов пък беше скоропостигно пенсиониран и му бяха отнети всички финансови облаги и привилегии, с които по време на управлението си, се беше сдобил.

В началото на тази година Върховният административен съд отмени заповедта на просветния министър за временно изпълняващ ректорската длъжност. Това решение обаче на практика е без значение, тъй като след изтичането на шестте месеца, бе избран втори врид ректор, проф. Марияна Божинова, чито назначаване отскоо също се обжалва. Така на практика в момента Стопанската академия има двама ректори – възстановената от съда проф. Димитрова и назначената от министъра проф. Божинова. Мъдрите глави във ВУЗ-а обмислят свикване на Общото събрание, което да гласува предсрочно прекратяване на ректорските правомощия на проф. Димитрова преди изтичане на мандата и. А след като това се случи, назначеният от правителството ректор да подготви и организира едни честни и прозрачни ректорки избори. Това обаче може и да се окаже енужно ако бъде приета идеята на проф. Танев за вливането на академията в Русенския университет.

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване